DI vil have udenrigsminister på banen i Thule-udbud

Står det til Dansk Industri, er sagen om det amerikanske luftvåbens udbud af serviceopgaverne på Thulebasen ikke slut endnu.

Heller ikke selv om det amerikanske Government Accountability Office har afvist klager fra danske firmaer over, at Exelis Services A/S fik kontrakten, der gælder fra 1. oktober og syv år frem.

- Nu er klagesagen afsluttet.

- Så nu er der tale om en rent politisk sag, og det er vores store håb, at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sikrer, at amerikanerne lever op til den gamle aftale, siger Frank Bill, der er branchedirektør for Forsvars- og Aerospaceindustrien i Dansk Industri.

Og Martin Lidegaard er allerede på sagen. Til TV2, der har talt med udenrigsministeren i Washington, siger han om afgørelsen:

- Jeg finder den ikke tilfredsstillende, fordi den er i klar modstrid med ånden i den politiske aftale, vi har lavet med USA, siger han.

De danske klagere - herunder MT Højgaard og Per Aarsleff - er vrede over, at opgaven er gået til Exelis Services, som er dansk indregistreret, men som ifølge klagerne blot er et skuffeselskab for den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectrus.

En gammel aftale mellem Danmark og USA siger, at det skal være et dansk eller et grønlandsk selskab, der får opgaven med at servicere den amerikanske flybase.

- US Air Force søger tydeligvis at honorere den gamle aftale mellem USA og Danmark i udbudsmaterialet, men der er valgt nogle formuleringer, der i praksis betyder, at en hvilken som helst virksomhed, der opretter et skuffeselskab i Danmark, vil kunne få opgaven, siger Frank Bill.

Martin Lidegaard har i forbindelse med sit besøg i Washington rejst sagen over for det amerikanske forsvarsministerium og forventer, at det er muligt at finde en løsning, som alle parter kan være tilfredse med.

Indtil 30. september står Greenland Contractors for opgaverne på Thulebasen. Selskabet er stiftet i et samarbejde mellem det grønlandske selvstyre og MT Højgaard.