Hybenroser bekæmpes med knofedt

Over det ganske land eksperimenteres med metoder til at bekæmpe hybenrosen, som er en både elsket og hadet plante, som breder sig i kystområderne. Naturstyrelsen kalder den en uønsket invasiv art, mens folk med hang til lækkerbiskener elsker den, fordi den er både vitaminrig og velsmagende som marmelade.

Planten, der også kendes under navne som rynket rose, japansk rose og rosa rugosa, er erklæret uønsket i den danske natur, fordi den kvæler al anden vegetation, og fordi den breder sig med noget nær rekordfart. Mens man i flere kommuner er gået over til round up eller andre pesticider for at holde den i skak, har Gribskov Kommune valgt at benytte det gode gamle middel knofedt mod den uønskede plante, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Sidste år gjorde vi det på Strandbakkerne ved Øststranden i Gilleleje, og i år er turen kommet til Veststranden, siger Christian Lundberg - skov- og landskabsingeniør i Gribskov Kommune.

- Vi har ganske simpelt skåret dem over så langt nede som det er muligt og fjernet alle grene og stammer fra strandområdet. Det holder dem nede en kort periode. Derfor skal vi i ud og skære dem ned flere gange i løbet af året. Vi forventer, at det skal ske fire eller fem gange i løbet af årets vækstperiode. Sådan skal vi gøre det omkring fem år i træk, hvorefter vi må kunne forvente at planterne er blevet stresset så meget, at de begynder at dø ud, siger Christrian Lundberg.

- Vi gør det af flere grunde. Dels for at genskabe havudsigten, men også for at give publikum flere steder at opholde sig på stranden. I dag gror der jo hybenbuske mange af de steder, hvor mans tidligere har kunnet ligge eller opholde sig på stranden, siger Christian Lundberg til Frederiksborg Amts Avis.