Teaterstykke om brutal borgerkrig

Af Signe Mereta Lauesen

Hammersholt: Ram Hiramic har travlt. Hun er ved at komme for sent, og hun kan ikke finde sine nøgler. Det lyder som en ganske almindelig morgen for en ung studerende, men når man bor i et land midt i en borgerkrig, bliver alt det hverdagsagtige til små oaser i en virkelighed, der skubber tålmodigheden, og følelserne til det ekstreme.

For hvilke valg har man i en krig, hvordan takler man at have mistet kontrollen med sit liv, og hvad tør man håbe på i en usikker fremtid i et sønderbombet og splittet land? Det er nogle af de spørgsmål og tanker, der vendes i teaterstykket Dagbog fra Damaskus, som Brødeskov Teater i disse dage opfører i Hammersholt forsamlingshus.

- Jeg kan godt lide at lave teater om de eksistentialistiske spørgsmål, hvor der er noget gods og noget tyngde, og i de her tekster føler man virkelig, at man kommer ind under huden på hende, for hun er nem at relatere til, siger Annett Jakobsen, der er Brødeskov Teaters instruktør.

Det er hende, der har omskrevet dagbogen, som oprindeligt blev bragt i Politiken.

»Dagbog fra Damaskus« var fællesnavnet for en række artikler skrevet af en 23-årig kvindelig universitetsstuderende, der af sikkerhedsmæssige grunde skrev under pseudonymet Ram Hiramic.

I artiklerne, der blev bragt i Dagbladet Politiken, beskrev hun som en moderne Anne Frank, ikke kun hverdagen i Damaskus under den stadigt verserende borgerkrigen, men også de tanker og observationer, som den unge litteraturstuderende gjorde sig om sit hjemland, der for øjnene af hende gik fra et være et trygt sted, hvor hun kunne drømme om en fremtid til et sted, hvor alt blev taget fra dem på grund af krigen.

Instruktør Annett Jakobsen fik ideen til at lave et socialrealistisk teaterstykke ud af Ram Hiramics dagbog, og da Politiken for et år siden gav Brødeskov Teater tilladelse til at bruge artiklerne, gik et større sorteringsarbejde i gang.

- Med det sidste indlæg i marts (2014, red.,) var der i alt 40 A4 sider med tekst, som skulle skæres ned til 16 sider, siger Annett Jakobsen.

Tre-dobler stemme

I teaterstykket har Brødeskov Teater valg at dele rollen som Ram Hiramic op mellem tre modne skuespillerinder, der skiftes til at fremføre monologer. Det giver en alsidighed og dramatik, og alle fire aktører lever sig overbevisende ind i rollen. Selvom det er et amatørteater, så mister man som tilhører aldrig fornemmelsen af den alvor og den betydning, Ram Hiramic har lagt i sine beskrivelser.

Der er hjerte og vilje i Brødeskov Teaters forestilling, men også fokus på skyggesiderne i samfundet og menneskesjælen. Det absurde i at overleve, mens andre dør.

Det er en kærlig og respektfuld fortolkning, der bruger uvisheden om hovedpersonens skæbne som en styrke.

Selvom der er indtilvidere er fastsat et par begrænses antal forestillinger, så håber Annett Jakobsen, at forestillingen kan leve videre.

- Vi har en føler ude ved nogle skoler om de kunne være intereseret i, at vi kom forbi og opførte stykket. Scenografien er også lavet så den er let at flytte, men nu må vi se, siger hun.

Dagbog fra Damaskus opføres i Hammersholt Forsamlingshus Byvej 16 fredag den 16. januar kl. 20, søndag den 18. januar kl. 16 og fredag den 23. januar kl. 20. Billetter kan bestilles på telefon 2296 6131. Entré er 75 kroner.