Hjemmeplejen i Egedal sætter strøm til bilerne

Egedal Kommune har længe overvejet at investere i elbiler fordi det er godt for miljøet, men hidtil har både teknologikvaliteten og økonomien været for dårlig.

Men nu er elbilerne på markedet blevet så gode og rimelige i pris, at det i visse tilfælde ligefrem kan betale sig at køre på strøm fremfor benzin eller diesel.

Det er baggrunden for, at Hjemmeplejen i Smørum nu - som de første i Egedal Kommune - har leaset to elbiler af mærket Renault Zoe. Bilerne er billigere i drift end nogle af de ældre dieselbiler, og ved at lease dem opnår Egedal Kommune nogle rabatter og serviceløsninger, der totaløkonomisk set gør det meget fordelagtigt.

"Jeg er meget glad for, at vi nu begynder at køre på strøm i stedet for diesel. Det er rigtig godt for vores nærmiljø, fordi bilerne er langt mere energieffektive og både støjer og forurener mindre. Når der så også samtidig kan være en økonomisk fordel at skifte til el, så er det svært at få armene ned," siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Vicky Holst Rasmussen.

Hjemmeplejen i Smørum har kun haft de nye elbiler i et par uger, men allerede nu er der ingen tvivl om hjemmehjælpernes holdning.

"Der er i den grad rift om at komme til at køre i de lækre biler, der giver en meget bedre 'arbejdsplads' for vores hjemmehjælpere, fordi de støjer meget mindre og har et godt klimaanlæg. Desuden er de udstyret med en række hjælpeværktøjer som GPS, håndfri telefon og bakkamera, der gør det nemmere og mere sikkert at køre," siger teamleder Henriette Holm.

Hun har umiddelbart svært ved at få øje på ulemperne ved elbilerne.

"Vi var lidt skeptiske over for, om 100 kilometer på et par timers opladning var nok til vores arbejde, hvor vi kører meget rundt til de ældre, men det har vist sig at være tilstrækkeligt. Vi er i hvert fald ikke løbet tør for strøm endnu," siger Henriette Holm.

Egedal Kommune vil til foråret evaluere erfaringerne og tage stilling til, om der skal investeres i flere elbiler.