Hjemmets populære el-apparater er halveret i strømforbrug

erikf

Danskernes strømforbrug har forandret sig markant de sidste godt ti år. Nogle af de mest populære elektriske apparater som kaffemaskine, elkedel og mikroovn er blevet langt mere energieffektive, og flere af dem bruger nu halvt så meget strøm som for 8-10 år siden.

Til gengæld bruger danskerne nu langt mere strøm på at lade sig underholde foran tv, bærbare og spilkonsoller. Det viser en sammenligning, som energiselskabet NRGi står bag.

Vi får tit at vide, vi skal spare på strømmen ved at ændre adfærd – for miljøets og pengepungens skyld. Men faktisk har vi fået god hjælp til at spare på strømmen, da flere af de mest udbredte strømslugende elektriske apparater i hjemmet gennem årene er blevet mere energieffektive. Nye energisparende modeller har faktisk fået halveret deres strømforbrug sammenlignet med for 8-10 år siden.

Til eksempel er en kaffemaskine gået fra at bruge 69 kWh årligt i 2004 til i dag at bruge 37 kWh.

- Producenterne har gjort en stor indsats for at gøre deres produkter mere energieffektive. Det har isoleret set bidraget til en reduktion af strømforbruget. Men når strømforbruget alligevel stadig er højt i mange hjem, skyldes det blandt andet, at vi nu i stedet bruger meget mere strøm på underholdningsapparater end tidligere. Det er altså stadig værd at overveje sine elvaner og sit forbrug, hvis man gerne vil spare på strømmen, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver hos NRGi.

Underholdning er den store strømsluger Mens nogle apparater er blevet mere strømbesparende, bruger danskerne altså i stedet strøm på underholdning. Underholdningsapparater som tv, bærbar og spilkonsol tegner sig for en langt større andel af hjemmets strømforbrug end tidligere.

NRGi har beregnet, at danskerne i dag bruger omkring 3.250 kroner om året på at have underholdningsapparaterne tændte, mens vi for ti år siden brugte ca. 600 kr. Energistyrelsens seneste tal viser, at underholdningsapparaterne står for 39 procent af strømforbruget i et gennemsnitligt dansk hjem. Til sammenligning bruger vi 10 procent af energien i hjemmet på madlavning, 12 procent på belysning og 12 procent på køle- og fryseapparater.

Underholdningsapparaternes årlige strømforbrug

LED TV 203 kWh

Bærbar inkl. internetforbindelse 137 kWh

Spillekonsol 26-125 kWh

Tablet 15 kWh

Smartphone 10 kWh