Jelved deler 100.000 bøger for at få flere til at læse

Danskerne skal læse nogle flere bøger - især dem, der sjældent læser en bog.

Det mener kulturminister Marianne Jelved (R), der over fire år vil bruge 20 millioner kroner på at fremelske flere danske læseheste.

Som led i kampagnen Danmark Læser-dagen vil kulturministeren få delt 100.000 gratis bøger ud.

Kulturministeriet oplyser, at et uvildigt panel har valgt de fem bøger, som 4000 bogelskere over hele landet skal dele ud til folk i deres omgangskreds, som kun sjældent får læst en roman eller novellesamling.

- Med de fem bøger får vi et indblik i en lang række forskellige menneskers situationer, tanker og følelser. Det gør os bedre til at forstå både hinanden og os selv og giver os stof til at søge efter meningen med det hele.

- For når vi læser sammen, er det med til at give os en fælles forståelse af mennesker og samfund og skabe et fællesskab, siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Titlerne tæller novellesamlingen "Bavian" af Naja Marie Aidt, den politiske thriller "Drager over Kabul" af Morten Hesseldahl, "Den Sønderjyske Farm" af Erling Jepsen, "Og sådan blev det" af Maren Uthaug og bogen "Hævn" af Robert Zola Christensen.

På Kulturministeriets hjemmeside kan læseheste melde sig som boguddelere for kulturministeren.

Bøgerne skal deles ud den 23. april, der samtidig er udnævnt til Verdens Bogdag af Unesco. Datoen er valgt, fordi det blandt andet er den britiske skuespilforfatter og digter William Shakespeares fødselsdag.

Ud over uddelingen af de 100.000 bøger indeholder Jelveds initiativ en konkurrence mellem kommunerne om, hvem der kan finde på de mest kreative og spændende tiltag, der kan få flere til at læse.