Efter atletikskandaler: Rusland lover at udrydde doping

Doping vil være et overstået kapital i russisk atletik i nær fremtid, og man skal fremover ikke længere forbinde Ruslands atletikudøvere med forbudte stoffer.

Sådan lyder den bombastiske melding fra præsidenten for det russiske atletikforbund (VFLA), Valentin Balakhnichev, i kølvandet på en række dopingsager, der har ramt sporten i det store land.

- VFLA tager omkring 4000 dopingtest hvert år. Intet forbund i verden har så omfattende et antidopingprogram, forklarer Valentin Balakhnichev ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg garanterer, at i nær fremtid, når vi har været igennem denne vanskelige proces, er vores hænder rene.

Seneste sag handler om den olympiske mester i kapgang, Elena Lashmanova, der er i gang med at afsone en toårig dopingkarantæne, men alligevel fik lov at stille op ved en konkurrence tidligere på ugen.

Den slags ser man ikke mildt på i det internationale atletikforbund (IAAF). Det russiske forbund er i gang med at undersøge sagen.

- IAAF har allerede henvendt sig, og på mandag skal vi indsende noget dokumentation. Det retter vi os efter, siger Balakhnichev.

20 russiske kapgængere er blevet straffet for dopingforseelser i de seneste seks år. De trænede alle under den samme træner i det olympiske træningscenter i Saransk.

- Trænerne har et endnu større ansvar end udøverne. De skal mere aktivt sørge for, at dopingkontrollerne bliver ført ud i livet. Men vi skal koncentrere vores fokus på enkeltpersoner og ikke specifikke sportsgrene, siger atletikpræsidenten.