Motion skal da være sjovt

Når kiloene skal smides, skal der sved på panden - og det skal være sjovt at bevæge sig, for at man bliver ved.

Det er et af fokusområderne i træningscentret Your Healthy Life på Vølundsvej 6D i Hillerød.

Her har blandt andre 15-årige Simon Bergelius og 48-årige Charlotte Bruhn til sammen smidt over 40 kilo på de forskellige hold 'healthy kids', et lukket træningsforløb for overvægtige 8-16-årige, og 'slankecamp' for voksne.

Charlotte har på det sidste halvandet års tid tabt 30 kilo:

"Jeg har altid tænkt, at "jeg kan selv", men hen over sommeren i 2013 erkendte jeg, at jeg skulle have hjælp, hvis jeg skulle tabe mig. Dengang vejede jeg 117 kilo, og jeg følte mig demotiveret og slog meget mig selv i hovedet over, at jeg ikke gjorde noget," fortæller hun.

Det er ikke kun på hendes vægt, at forskellen kan ses. Hun har tabt 197 centimeter i mål om lår, mave og bryst. Selvtilliden er røget i vejret, og hun kan mærke, at fysikken har det bedre, efter kiloene er smidt:

"Jeg har hørt Chris MacDonald sige til et foredrag, at det tager to år at ændre sine vaner, og jeg kan mærke, det går langsomt i den retning. Jeg accepterer, at sådan er min hverdag - at jeg skal træne og spise sundere kost. Nu kan jeg også komme op fra gulvet uden at bruge mine hænder - det har jeg aldrig kunnet før," siger hun med et grin.

Simon var til tjek hos sundhedsplejersken på sin skole og fik at vide, at nu var situationen "kritisk", hvis ikke han fik gjort noget ved sin vægt. Han vejede 126 kilo og havde et taljemål på 112 centimeter. Et ophold på et julemærkehjem havde været en god oplevelse, men kiloene var røget på igen.

"Sundhedsplejersken advarede mig om, at det efterhånden ville være svært at rette op på problemerne, hvis jeg ikke kom i gang med at træne nu. Så jeg blev tvunget herned - og nu er jeg altså fortsat frivilligt. Selvom det var hårdt, ubehageligt og meget grænseoverskridende, så er det rigtig rart at komme i gang," siger han.

Han har siden juni tabt mindst 10 kilo, og taljemålet er røget 20 centimeter ned. Karaktererne i skolen er dog røget i modsatte retning - han er gået to karakterer op.

"Jeg er blevet gladere og har mere overskud i skolen. Jeg følger med og laver det, jeg skal".

Lotte Horneman Søjborg, indehaver af Your Healthy Life, har også tydeligt mærket en forskel på, hvordan Simon reagerer på udfordringerne i træningen:

"Der er sket rigtig meget med Simon. I begyndelsen var han meget negativ, og standardkommentaren var "det kan jeg ikke". Nu er han hurtig til at fange øvelserne og har styr på teknik og træning. Han familie har også fortalt mig, at det er som om, de har fået en helt anden dreng - han er meget mere udadvendt," siger hun.

For Lotte Horneman Søjborg har det været vigtigt at skabe et træningscenter, hvor der er plads til alle, hvor alle føler sig velkomne, og hvor træningen er sjov.

"Vi griner meget, og her er et godt sammenhold. Så er det nemmere for alle at komme af sted til træningen. Jeg går op i kvaliteten, og det er vigtigt for mig, at folk smiler, når de er her, og ikke får nogle dårlige oplevelser."

Træningen skal være varieret, mener hun:

"Man skal ikke opleve, at træningen er den samme fra gang til gang. Det går man død i. Fysiologisk er det også bedre at blive udfordret på en ny måde hele tiden".

Hun har også opfordret Simon til at dyrke triathlon, og det betød, at Simon i september gennemførte en minitriathlon med 200 meter svømning, 28 kilometer på cyklen og fem kilometer i løbeskoene.

"Det var stort. Og hårdt - men ikke så slemt endda," siger Simon.

"Vi fulgtes ad hele vejen, men det var lige før, Simon trak mig på cyklen", fortæller Lotte.

For Charlotte var det i høj grad sammenholdet på de to slankehold, hun har fulgt, som gjorde en forskel:

"Vi er gode til at støtte hinanden og bakke hinanden op. Hvis man ikke lige kommer til træning i et stykke tid, så får man en sms om, hvor man bliver af."

Det er et vigtigt princip i centret, at alle er velkomne og føler sig hjemme.

"Der er ikke nogen, der er "forkerte" her," lyder det fra Charlotte - og Simon tilføjer et "eller også er vi alle sammen "forkerte"," med et smil.

Simon træner 4-5 gange om ugen - og betragter det lidt som at tage i fritidsklub:

"Jeg har fået mange venner her, og det er hyggeligt. Det kan godt være svært at komme af sted, men forskellen er nu, at jeg gerne vil træne og gerne vil tabe mig".

Lotte mener også, at det for mange handler om at få øjnene op for, at de ikke er alene:

"Mange tror, at det kun er dem, der ikke kan holde op med at spise søde sager, drikke vin eller komme i gang med at træne. Så er det rigtig godt at opleve, at andre har samme udfordringer".

Træningscentret er etableret af Lotte Horneman Søjborg, som efter 15 år i fitnessbranchen ønskede at starte et anderledes træningscenter, hvor alle føler, de har et tilhørsforhold.

Hun har 18 års erfaring inden for træning og syv år som leder i erhvervslivet. Hun er også coach og kostvejleder. Privat er hun gift og mor til en dreng og en pige. Hun bor i Espergærde.

Centret åbnede i marts 2014

Centret byder på slankehold for børn og voksne, kostvejledning, personlig træning og holdtræning. Der er også hold for forældre på barsel og familietræning.