Mænd med mange børn tjener mest

Mænd med børn har flere penge på bankbogen end mænd, som ingen børn har. Det viser en norsk undersøgelse, skriver Fagbladet 3F.

- Er to mænd omtrent lige gamle, har den samme uddannelse og arbejder i samme branche, vil manden med børn i gennemsnit tjene mere end manden uden børn, siger Kjersti Østbakken fra det norske Institutt for Samfunnsforskning.

Hun har undersøgt, hvad børn betyder for timelønnen for kvinder og mænd i perioden 2002-2011.

I 2002 tjente en mand med ét barn i gennemsnit 2,5 procent mere end en barnløs mand. I 2011 var den forskel øget til 3,0 procent. Sammenhængen mellem børn og indkomst er altså blevet stærkere med årene, fortæller Kjersti Østbakken.

Sammenhængen bliver desuden stærkere, jo flere børn manden får. I 2002 tjente en far med tre børn tre procent mere end mænd uden børn. Den forskel er øget til syv procent i 2011, viser kortlægningen.

- Forklaringen kan være, at det er de mest produktive mænd, som får børn, og at den sammenhæng er blevet stærkere over tid. Der er en tendens i samfundet til, at mænd uden børn bliver marginaliseret i forhold til arbejdsmarkedet, mens de mænd, som lykkes i arbejdslivet, også lykkes i familielivet, siger hun.