Skoleelever er i lære som forfattere

Hvordan gør forfattere, når de skriver en bog?

Det er 49 elever fra 7. klassetrin på Kalbyrisskolen i Næstved i fuld gang med at finde ud af i forbindelse med projektet »Skab dig! - Skriv dig ud!«.

I fem uger står to forfattere og en billedkunstner for danskundervisningen, og til sidst i forløbet udgiver eleverne deres egen bog med både tekster og illustrationer.

- Til daglig opstiller vi ofte en forholdsvis kunstig kommunikationssituation, når eleverne skal lære at skrive. Det er forfatterforløbets helt store force, at det både forpligter og motiverer eleverne på en anderledes måde, end de er vant til. Nu befinder eleverne sig i en autentisk situation, hvor det, de skriver rent faktisk skal bruges til noget, fortæller dansklærerne Nille Schertiger og Annette Bruun.

Projektet er kommet i stand i samarbejde mellem Kalbyrisskolen og Talentskolen og med støtte fra Statens Kunstråds Huskunstnerordning og Næstved Kommune.

- Selv om der på skolerne allerede er nogle meget dygtige og kreative dansklærere, så er det uhyre vigtigt for eleverne også at møde professionelt udøvende kunstnere og forfattere, fordi det er med til, at åbne op for verden og give eleverne nye kompetencer, fortæller Kathrine Olldag Mazanti fra Talentskolen.

Det er forfatterne Kristian Bang Foss og Kristina Nya Glaffey, der guider eleverne gennem tekstuniverset og give dem redskaber til at arbejde med.

Forfatterne har begge flere romaner bag sig og kan hjælpe eleverne til, at finde lige det udtryk, de gerne vil give deres historie.

- Først og fremmest vil jeg gerne have, at eleverne skal synes, det er sjovt at skrive. Vi vil ikke fokusere på stavning og grammatik, men mere på at finde frem til en kreativ glæde ved, at bruge sproget og fantasien, fortæller Kristian Bang Foss.

Til at illustrere værkerne vil billedkunstneren Sara Skaaning give en hånd med. Hun har mange projekter og udstillinger på cv'et og er klar på at hjælpe eleverne.

Projektet begyndte 5. januar og slutter 6. februar, hvorefter den færdige bog vil blive sendt til tryk.