Et liv med ord og toner

Korsør. Kurt Bønnerup elsker at sætte ord sammen til sange. Det har han gjort i 35 år med Sangværkstedet, der i dag ligger i Korsør. Selv kan han fejre 70 års fødselsdag og slår begge dele sammen til en fest

Fødselsdag: Mange har nok prøvet at sidde til en fest, klar til at synge en lejlighedssang, hvor versefødderne ikke passer helt og den kreative process i det hele taget har været lidt løs i kanten. Det kan i sig selv, til tider, være ganske underholdende. Men ikke for Kurt Bønnerup, manden bag Sangværkstedet i Korsør. Han værner om en god sang, og ikke mindst om sproget.

'Jeg kan godt li' det danske sprog,' lyder det fra sangskriveren, der i 35 år har brugt primært det danske sprog til et skabe et hav af sange. Flere har hittet på dansktoppen, andre har skabt stemninger til fester.

Det lå egentlig ikke i kortene, at sange skulle blive en så stor del af Kurt Bønnerups liv. Det var lidt af et tilfælde, at en soldaterkammerat lokkede ham til at skrive en sang. En sang blev til flere, og til sidst så Sangværkstedet dagens lys på et hjemmelavet skilt på huset på Kjærstrupvej i Valby.

Siden da har det at skrive sange fyldt en stor del af Kurt Bønnerups liv, og kilden til inspiration synes uudtømmelig.

'Ord og toner er det, der gør livet,' siger Kurt Bønnerup, der har skrevet om alt fra kærlighed til hyldester til egne og byer. Og der er ikke den lejlighed, han ikke har forfattet en sang til. Jo, en faktisk. 'Jeg har aldrig skrevet en sang til en begravelse.'

Har hittet på flere hits

Det var Flemming Krøll, der med nummeret 'Du er aldrig alene' fik kendskabet til Kurt Bønnerup bredt ud, et nummer, som den kommende fødselar stadig er stolt af i dag.

Derudover har numre som 'Fregatten Jylland' med Susanne Lana, 'Morfars hyldetræ' med Lene Holme, 'Trænger til et kys' med Erling Storm og 'Europavej 45' med Peter Terpager hittet, og alle er naturligvis tekster fra Sangværkstedet. I en helt anden boldgade står Kurt Bønnerup bag en støttesang til ofrene for jordskælvet i Haiti, 'Vejen til livet' samt 'Tak til de udsendte', der er en hyldest til danske soldater på mission i udlandet.

Sproget i bevægelse

Dansk har altid været det foretrukne sprog. Kurt Bønnerup synes dansk er fortrinligt, så hvorfor vælge andet, selv om han behersker flere fremmedsprog. Det er dog ikke ensbetydende med, at Kurt Bønnerup ikke imødeser det danske sprog forandre sig.

'Man skal flytte sig, vi skal være i bevægelse. Ordene skal også være i bevægelse. Men vi kan godt værne om sprog og forny det uden at hente ind fra udlandet,' lyder det fra sangskriveren under særlig henvisning til, at mange sangere i dag benytter sig af engelsk - med mere eller mindre svingende held, ifølge Kurt Bønnerup.

Han er heller ikke bleg for at stille sig undrende overfor brugen af ord, som da han efter mange gange at have sunget Grundtvigs 'Det er så yndigt at følges ad', satte spørgsmålstegn ved, hvad det egentlig er vi synger? Hvor mange ved hvad 'fjederhammen' betyder? Det medførte en modernisering af teksten, med respekt for det oprindelige ophav, i Kurt Bønnerups hænder.

Hvordan opstår inspirationen til sangskriveriet?

'Det handler om fantasi, og om hvordan du oplever verden, hvad der sker, hvad inspirerer dig. Men det skal også være relevant og der skal være en mening. Man må godt ha' lidt selvkritik,' siger Kurt Bønnerup skælmsk.

Reception

Kurt Bønnerup har valgt at slå sin 70 års fødselsdag og markering af 35 år med Sangværkstedet sammen til en fest, der fejres med en reception på Café Vandkanten i Havnearkaderne, Korsør torsdag den 6. oktober kl. 15.30 til ca. 18. Alle er velkomne, dog opfordrer Kurt Bønnerup til, at man af praktiske årsager tilmelder sig på email: kurtboennerup@hotmail.com.