Stop forskelsbehandlingen nu

34 hovedstadskommuner, her i blandt Egedal, Frederikssund og Roskilde, har fået nok af den kommunale udligningsreform.

De vil have, at landsudligningen skal sænkes, så det kommer ned på samme niveau som efter kommunalreformen i 2007.

"Det er urimeligt, at vi sender så mange penge over Storebælt, når kommunerne i resten af landet kan tilbyde et højere serviceniveau, end vi kan her i hovedstadsområdet. Og når man ser på den enkelte families økonomi, så hænger udligningen slet ikke sammen. En familie, hvor far er håndværker og mor er sygeplejerske, har i gennemsnit 96.000 kr. mindre til rådighed om året i hovedstadsområdet end en tilsvarende familie i Nordjylland. Nu trækker vi en streg i sandet," siger borgmester I Roskilde Kommune, Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

"Fra hovedstadsområdet er der lagt op til at vi skal af med 12 mia. til kommunerne udenfor hovedstadsområdet. Der er ikke nogen, som ikke gerne vil være med til at vi skal hjælpe de kommuner, der er i trængsel, men vi synes, det er kommet for vidt nu. Også set i lyset af, at ud af de ti mest socialt belastede kommuner, så ligger de syv af dem i hovedstadsområdet. Det er tankevækkende, lyder det fra Willy Eliasen (V), borgmester i Egedal Kommune.

Ifølge de 34 hovedstadskommuner, så ligger arbejdsløsheden på samme niveau som i resten af landet, mens niveauet for kommunal service ligger under niveauet for resten af landet.

De 34 kommuner vil i den kommende tid tage initiativ til en dialog med bl.a. folketingspolitikerne om behovet for at sænke landsudligningen.

De 34 kommuner er: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.