Inger Støjberg på besøg hos Wahid

Heiner

En rundvisning i restauranten og en tur i køkkenet med forklæde, kasket og nyvaskede hænder.

Sådan startede programmet, da Inger Støjberg (V), Udlændinge-, integrations- og boligminister kom på besøg på McDonald’s i Glostrup i torsdags.

Stemningen var afslappet, og snakken gik lystigt, ikke mindst da ministeren blev inviteret til at tilberede sin egen burger i køkkenet, godt hjulpet på vej af medarbejderen Wahid Zazai.

Mangfoldighed er godt

Ministeren var blevet inviteret af McDonald’s til en snak om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. Noget McDonald’s ifølge franchise­tager Christian Buhl Jørgensen har en del erfaring med:

- McDonald’s sætter mangfoldighed højt, både fordi det giver forretningsmæssig mening, og fordi vi gerne vil bidrage til det samfund, vi er en del af. 16 procent af vores medarbejdere og 13 procent af vores ledere er af anden etnisk baggrund, og flere af dem har flygtningebaggrund. Vi har klart positive erfaringer med at ansætte medarbejdere med flygtningebaggrund, men det kræver nogle helt bestemte forudsætninger. Og de indsigter, er vi selvfølgelig virkelig glade for, at ministeren var interesseret i at høre mere om.

Job er vigtigt

Et godt eksempel på McDonald’s arbejde med integration er Wahid Zazai.

Wahid Zazai har flygtningebaggrund og ansøgte om en stilling i restauranten i Glostrup for fire år siden. Siden da har han lært sig dansk og arbejdet sig op. I dag er han manager i restauranten.

På spørgsmålet om, hvad han har oplevet af udfordringer og glæder ved at få job i en dansk virksomhed, svarer Wahid Zazai:

- Da jeg startede, syntes jeg, at det var svært på grund af sproget. Jeg kunne jo for eksempel ikke kende forskel på ordene løg og ost. Det kan stadig være en udfordring, men nu er det mest i forhold til at forstå nuancer. Jeg har altid været glad for mit arbejde og for mine kolleger. Det er vigtigt at få et job, når man kommer til et nyt land, at have muligheder og tjene sine egne penge, være sammen med andre og lære sproget.

Screening er vigtig

Skal integrationen fungere godt, så er det, ifølge Christian Buhl Jørgensen vigtigt, at der er det rette match:

- Det betyder rigtig meget, at jobcentrene kender virksomhederne og kandidaterne godt, så de kan sikre det rette match. Når du søger job hos McDonald’s, betyder sprogkundskaber og baggrund ikke så meget. Til gengæld skal du have den helt rette indstilling og lyst til at lære. Så klarer vi resten. Men det er en investering fra begge sider. Derfor er vi også mest interesserede i ansættelsesforhold, der rækker ud over få måneder og forhåbentligt med tiden bliver til en fastansættelse af dygtige medarbejdere.

Efter besøget i Glostrup var Inger Støjberg ganske godt tilfreds:

- Jeg mener, at McDonalds har en fornuftig tilgang til at integrere flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. Andelen af ansatte med anden etnisk baggrund hos McDonalds, afspejler nemlig sammensætningen i befolkningen, og det mener jeg er den rette tilgang, og integration vi kan lære af.