Ville ikke rykke ud til fartgal spritbilist

Det kunne være gået grusomt galt, da Islevs fred og ro pludselig blev afbrudt af hvinende dæk og en høj opbremsning.

Alle holder vejret og frygter det værste, men der kommer ingen skrig.

Det lyder som tilkørslen til en motorvej, men det er en ganske almindelig dag på Nørrevangen.

Nicolas Nyemann løber ud på vejen, hvor en anden mand siger:

"Han kørte sgu' helt vanvittigt. Jeg tror han var oppe på 100 kilometer i timen," siger han og peger, hvor bilen kørte hen.

Et minut efter sidder Nicolas Nyemann på sin cykel på vej efter bilen.

"Da jeg nærmer mig huset, bliver jeg mødt af to mænd, der hygger med nogle unger på en legeplads, og spørger dem om de så en bil køre uforsvarligt. De nikker begge to og siger, at han var lige ved at ramme deres unger," fortæller Nicolas Nyemann.

Han ringer på døren til et rækkehus, hvor der udenfor holder en meget varm bil, der stinker af brændt gummi.

"Den er virkelig blevet kørt hårdt," vurderer Nyemann, der banker hårdere på døren, da ingen åbner.

"Jeg kan høre og se igennem dørpartiets ruder, at en mand nærmest vælter ned ad en trappe og åbner døren. Han er så fuld, at han dårligt nok kan formulere en sætning," husker Nicolas Nyemann, der forgæves ringer til Københavns Vestegns Politi.

"Da damen i røret hører, at manden er kørt til sin hjemmeadresse, informerer hun mig om, at så kan man altså ikke gøre noget. For som hun siger. Han kunne jo bare have drukket da han kom hjem," siger Nyemann, der synes det klinger hult at prædike forsvarlig kørsel over for små børn i skolen, hvis man på den anden side ikke vil tage ansvar når 'de rigtigt farlige' i trafikken anmeldes.

Borgernes hjælp er vigtig for politiet

Mogens Norup Lauridsen, der er politiinspektør i Københavns Vestegns Politi understreger, at politiet meget gerne modtager hjælp fra befolkningen.

"Ja i visse sager er denne hjælp helt afgørende for politiets muligheder for at gennemføre sagerne, men det er samtidigt også vigtigt at understrege, at de oplysninger vi modtager altid vil blive vurderet i forhold til, om vi på baggrund af oplysninger fra befolkningen, rent strafferetsligt har mulighed for at rejse en sag, og herunder, hvorvidt anmeldelsen har en karakter, der med tilstrækkelig sikkerhed vil kunne lægges til grund for, at sigte en person for hasarderet kørsel og spirituskørsel, samt gennemføre de nødvendige efterforskningsskridt."

Det handler om beviser

Mogens Norup undrer sig over, at vagtcentralen ved Københavns Vestegns Politi, skulle have oplyst, at politiet ikke kunne gøre noget hvis først en spirituspåvirket bilist er kommet hjem.

"Det er ikke korrekt, og det skal jeg selvfølgelig beklage, hvis det har været budskabet, men det er korrekt, at det bevismæssigt er sværere end hvis en spirituspåvirket person er standset under kørslen, men på ingen måde umuligt," siger han og fortsætter:

"Hvis man skal iværksætte de nødvendige efterforskningsskridt mod en person, der er mistænkt for spirituskørsel, men som er kommet hjem til sin bopæl, vil det som udgangspunkt forudsætte, at en person med rimelig grund er mistænkt for en sådan forbrydelse, hvilket man i den konkrete situation kan stille spørgsmålstegn ved, da ingen personer ud fra det oplyste har set hvem der kørte bilen."

Politiet bruger en betydelig del af deres ressourcer på, at sikre et sikkert og trygt samfund, og man er stadigvæk meget interesserede i at høre fra folk, der observerer grove overtrædelser af lovgivningen, hvad enten vi taler om færdselsloven, straffeloven eller andre love.

"Hvorvidt vi så har mulighed for at prioritere opgaven, ja det vil desværre altid afhænge af, hvad der ellers sker i politikredsen på det konkrete tidspunkt," understreger Mogens Norup Lauridsen.

På vejen i Islev håber Nicolas Nyemann, at budskabet rammer de rigtige.

"Vi må håbe, at når idioten næste gang vælger at køre fuld og alt for stærkt op ad en villavej, at der ikke er nogle børn i nærheden. For i den situation hjælper politiets 'Sikker Trafik' undervisning nok ikke tilstrækkeligt," advarer han.