Skal vi lukke Selsø Slot?

Peter Kjeldsen, formand for Selsø Slots Venner, skriver:

Som borger i Skibby hopper man i stolen, når man læser om kommunens spareplaner.

I forvaltningens sparekatalog for 2017 fremgår det, at kommunen ikke længere vil give tilskud til Selsø Slot. Man vil i 2017 fjerne 145.000 kr. og i 2018 fjerne 290.000.

Hvis dette gennemføres vil man blive nødt til at lukke museet i dets nuværende form. Selsø Slot vil blive bragt tilbage til det »spøgelsesslot«, som det var, før Bernhard Linder, journalist og forfatter, i '70erne bragte det frem fra glemslen. Han påbegyndte en nænsom restaurering og åbnede det for offentligheden.

I de sidste 45 år er der sket en meget positiv udvikling. Det vil alle ved selvsyn kunne konstatere i dag. Hovedbygningen er blevet nænsomt restaureret. I marts 2017 vil portbygningen stå klar efter restaureringen. Der er mange spændende udviklingsplaner på tegnebrædtet. Der har gennem årene været et stigende besøgstal. I 2016 har Selsø Slot været det sted i kommunen med flest kulturtilbud, såsom familietilbud, kulturhistoriske arrangementer og koncerter. Igennem disse aktiviteter levendegøres historien for alle besøgende.

Med sin beliggenhed i den nye nationalpark Skjoldungernes Land er slottet kommunens eneste berettigede tilknytning til nationalparken. Der har ikke boet nogen på slottet siden 1829. Dette gør at slottet har ligget uberørt i en »tidslomme« i snart 190 år i fantastisk smukke omgivelser. Det har kun gennemgået mindre ændringer siden 1730'erne.

Slottet har stor lokal betydning dels som udflugtsmål for borgerne, dels som turistattraktion for sommergæster i Hornsherred og for det store faste publikum, der kommer fra hele Sjælland. Dette betyder indirekte også noget for vores lokale erhvervsliv. Selsø Slot nyder stor aktiv støtte lokalt via Selsø Slots Venner og andre frivillige, som yder en betydelig hjælp til meget af det praktiske arbejde, der kræves for at kunne holde såvel slottet som omgivelserne vedlige.

Forudsætningen for denne fremgang er støtten fra Frederikssund kommune. Bortfalder den eller beskæres, er grundlaget for driften væk, idet lederstillingen er på deltid i forvejen. Uden leder - ingen drift. Ingen drift ingen donationer til restaurering.

Vi håber, at byrådet besinder sig og tager dette spareforslag af bordet og betænker, at kultur, arv og historie har stor betydning for en visionær kommune som Frederikssund.