Højreekstremist undskylder i opsigtsvækkende tysk drabssag

Den eneste overlevende fra nazistisk gruppe, som anklages for ti drab, har udtalt sig for første gang.

Den hovedanklagede i en retssag mod en nynazistisk gruppe, som anklages for ti drab, udtalte sig torsdag for første gang i en retssal i München.

I en kort erklæring siger den hovedanklagede Beate Zschäpe ved retten i München, at hun tidligere "fuldstændigt identificerede sig med dele af nationalistisk tankegods, men at dette ikke længere er tilfældet."

- I dag dømmer jeg ikke mennesker efter deres herkomst og politiske indstilling, men efter deres adfærd, siger Zschäpe.

Hun virkede nervøs, da hun talte hurtigt og dæmpet ved det 313. retsmøde i mammutsagen i München.

Zschäpe bekræftede i sin korte erklæring en undskyldning til dem, der blev ofre for den højreekstremistiske gruppe NSU, som ifølge anklagemyndigheden fra 2000 og flere år frem begik ti drab i forbundsrepublikken.

Hun er det eneste overlevende medlem af den højreekstremistiske gruppe, opererede i et årti. Efterretningstjenesten var flere gange tæt på gruppen, som dog gik fri indtil 2011.

To andre medlemmer af gruppen - Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt - begik selvmord, da politiet endelig fandt frem til gruppen i november 2011.

Beate Zschäpe sprængte gruppens tilholdssted i luften, inden hun blev anholdt.

Ifølge anklagemyndigheden var hun medskyldig i drabene og to bombeeksplosioner, mens hun selv hævder, at hun i 13 år var sammen med de to højreekstremister uden at vide, hvad der foregik.

Retssagen mod hende og gruppen blev indledt den 6. maj 2013.

Den nynazistiske gruppe står bag drab på otte mænd af tyrkisk oprindelse samt en græsk mand og en kvindelig politibetjent ifølge anklageskriftet.

Drabene blev begået mellem 2000 og 2007.

Gruppen er også mistænkt for at stå bag en serie af bomber i indvandrerområder i Köln, som har såret snesevis af mennesker og for at have begået 15 røverier.

Sagen er den største af sin art i efterkrigstidens Tyskland og har sat landets efterretningstjenester i forlegenhed, fordi gerningsmændene ikke blev pågrebet tidligere.