Støttepartier sætter S-formand i skak om udlændingekurs

Bliver Mette Frederiksen statsminister, skal der føres blødere udlændingepolitik ifølge støttepartier.

Hvis S-formand Mette Frederiksen bliver statsminister efter et valg, vil der blive ført en markant blødere udlændingepolitik end i dag.

Sådan lyder det fra flere af de partier, der skal bringe Mette Frederiksen til magten, og som alle er garant for en mærkbart anderledes udlændingepolitik end S-formandens, der i den kommende weekend inviterer til partikongres i Aalborg.

Det skriver Berlingske torsdag.

Socialdemokraterne har sammen med blå blok lagt stemmer til adskillige af Venstre-­regeringens stramninger i det seneste år.

En kurs, som ifølge de Radikales leder, Morten Østergaard ændres markant, hvis han skal være med til at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

- Det afgørende for mig er, at vi selvfølgelig vil have indflydelse på udlændingepolitikken. Og det bliver en anden udlændingepolitik end den, man får, når Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl svinger taktstokken, siger han til Berlingske.

Morten Østergaard udpeger regeringens stop for modtagelsen af kvoteflygtninge, støttet af Socialdemokraterne, som problematisk, ligesom han understreger, at de Radikale gerne ser, at integrationsydelsen rulles tilbage.

Det var blå blok, der sidste år indførte integrationsydelsen, som udgør omtrent halvdelen af kontanthjælpen, men Socialdemokraterne har endnu ikke svaret klart på, om partiet vil afskaffe ydelsen, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, gør det ligesom Morten Østergaard klart, at partiet ønsker en ny og mere lempelig udlændingepolitik i tilfælde af et regeringsskifte.

- Vi ønsker et lige Danmark både for de hvide og de brune danskere. Vi skal leve op til konventionerne, og vi skal have en meget mere bæredygtig og progressiv politik på det her område, siger Uffe Elbæk.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at det er "fuldstændig nødvendigt", at Mette Frederiksen fører en anden udlændingepolitik end Venstre-regeringen.

- Det kan risikere at koste hende en mulig statsministerpost, hvis ikke hun anviser, at der er en grund til, at man skal gå ned og stemme på hende.

- Det er hjerteblod for Enhedslisten, at der bliver ført en udlændingepolitik, hvor børn ikke skal vente tre år på at blive familiesammenført med deres forældre, og hvor folk ikke sendes ud i fattigdom, siger Pernille Skipper til Berlingske.