'Det er min cykel'

Hvorfor lave om på en god tradition? Det kan Paul Fromelt fra Gilleleje ikke se nogen grund til, og derfor har han som søn af den sidste aktive smed i Laugø Smedie forlangt væltepeter-cyklen returneret fra det museum, hvor den har været opmagasineret i de sidste godt 30 år.

"Museet troede vist, at de havde overtaget cyklen, men det er min cykel, og jeg vil have, at den skal stå derude i smedjen," siger Paul Fromelt, som er godt tilfreds med, at væltepeteren er tilbage.

Nu skal den blive i smedjen i hvert fald indtil han selv en dag er væk, fortæller han.

Derfor står den 100-150 år gamle jernhest nu og tiltrækker blikke foran huset, hvor der har været smedje i mange generationer.

Kommer man forbi Laugø Smedie i dag, er det stadig muligt at se ilden i essen og høre smedens hammer slå. Stedet er en del af Museum Nordsjælland og har i sommerperioden åbent onsdag og torsdag mellem kl. 11 og 16.

Som gæster kan både børn og voksne få lov til at prøve smedehåndværket. De garvede frivillige fremstiller blandt andet et spil med en ring og en krog, hvor det gælder om at få ringen til at ramme krogen. Små lykkebringende hestesko, der praktisk nok også fungerer som samfundshjælpere, laver smedene i Laugø Smedie også.