S-formanden citerer gerne Grundtvig

Palle Halskov serverer kaffe med en ostemad og hjemmelavet solbærsyltetøj ved havebordet. Her sidder han ofte i sin tæt bevoksede landbohave, som han insisterer på at kalde den, og nyder tilværelsen. Den er hans helle - og skulle det blive regn eller køligt, trækker han ind i drivhuset, som han har fået af sin gamle far nogle år, inden han døde.

- Det kom bare en dag på en vogn som en gave fra Far, for han syntes, at vi skulle have sådan et fristed. Det har jeg været meget glad for, siger Palle Halskov, der er beskeden nok til at give Vibbe - hans kone - æren for de fleste af havens mange flotte planter.

Faderen var brugsuddeler på Vestmøn og en god Venstre-mand. Her voksede Palle op i trygge omgivelser og lærte her, hvem Grundtvig var.

Men Palle Halskov flyttede til København, hvor han kom på universitetet og flirtede med synspunkter fra Venstresocialisterne. I sommeren 1982 - da Anker Jørgensen kørte fast og overlod regeringsmagten til de borgerlige - meldte han sig ind hos Socialdemokraterne. Det parti, som han i dag er formand for på Stevns.

- Vi skal passe på, at vi ikke ender med at blive så forstående og forhippet på samarbejde, at vi glemmer vores rødder. Man skal kunne se sig selv i spejlet, inden man går i seng i aftenen, og kunne sige, at man kan være sig selv bekendt, lyder Palle Halskovs mantra.

Palle Halskov har ikke glemt sin barndoms Grundtvig.

- Jeg kan godt lide det sted, hvor han skriver: Da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt. Det er en rigtig fin måde at udtrykke min grundholdning på, siger han.

Læs hele portrætinterviewet med Palle Halskov i DAGBLADET Stevns lørdag