Historien om den svenske konge

I came like a king, left like a legend". Med sædvanlig kølighed og rapkæftet attitude annoncerede Zlatan Ibrahimovic den 15. maj sit farvel til den franske storklub Paris Saint-Germain.

Efter fire sæsoner i den franske hovedstad skal svenskeren videre, og hovedpersonen er ikke helt galt på den, når han skriver, han forlader klubben som en legende.

Han har scoret mål på samlebånd, og overgik i år Carlo Bianchis snart 40-årige klubrekord med 38 scoringer. Zlatan har faktisk taget den franske klub så meget med storm, at klubben nu vil opkalde en tribune på Parc des Princes efter Zlatan.

Knægten fra Malmø

Zlatan Ibrahimovic har altid været helt særlig. Det ved filminstruktør Magnus Gertten bedre end nogen anden. Ingen havde rigtig skrevet om Zlatan, da Magnus Gertten begyndte at filme den unge fodboldspiller, da han spillede i Malmø.

”Jeg kan huske, vi allerede dengang tænkte, at lige nu er vi vidner til en stjernes fødsel. Det er bare at sige tak og være glade for, at vi befandt os på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt,” siger filminstruktøren, der sammen med sin bror står bag filmen ’Den unge Zlatan’.

I dokumentarfilmen har Fredrik og Magnus Gertten fulgt Zlatan i godt to år i Malmö FF og i løbet af hans meget omtalte skifte til Ajax og den første tid i Holland. Det har, sammen med nye interviews af med- og modspillere, trænere og andre, som har været tæt på Ibrahimovic, resulteret i et nærgående og personligt portræt.

”Første gang vi mødte Zlatan, oplevede vi en ung, åben fodboldspiller, som gik rent ind, og vi blev forelsket i hans direkte facon. Han har en ærlighed og åbenhed, som gennem årene også har givet ham fjender," siger Fredrik Gertten.

Filmen bringer publikum helt tæt på den unge Zlatan, når han fordriver tiden med computerspil i lejligheden, når han taler om sin kæreste, om sin familie, tilhørsforholdet til Sverige og ikke mindst viser filmen hans unægtelig kæmpe talent på banen. Det er Doxbio der præsenterer filmen, som har premiere i en lang række biografer, heriblandt Viften, på næste onsdag den 1. juni klokken 19.

FAKTA:

Doxbio er Danmarks biografklub for dokumentarfilm. Hvert år vælger Doxbio seks vedkommende film, der går tæt på virkeligheden og bringer dem ud til biografer i alle hjørner af landet.

Doxbio blev startet i 2010, og har siden da blandt andet distribueret film som ’Armadillo’, ’Ambassadøren’, ’Ekstra Bladet uden for citat’, ’Ejersbo’ og senest ’Dem vi var’.