Byggearbejdere i Hillerød skal bo sammen i håndværkerby

Når byggeriet af det nye supersygehus går i gang i Hillerød, vil mange af de håndværkere, der kommer rejsende til byen, blive indlogeret i en ny, stor håndværkerby med kolleger fra andre firmaer.

Cramo Adapteo er på vej med en ansøgning til Hillerød Kommune om tilladelse til at opføre en håndværkerby på Smørkildevej i Favrholm, tæt på en række store byggeprojekter, blandt andet det kommende supersygehus.

Håndværkerbyen vil bestå af ni boligblokke med ca. 200 boliger med 1-2 senge i hver. Hver bolig får eget badeværelse og tekøkken, og midt i byen placeres en stor pavillon med fælles kantine og opholdsrum, blandt andet en stor tv-stue og vaskerum.

"Vi starter stille og roligt op med de første 200 boliger, som skal opføres i løbet af det næste års tid. Men på sigt kan vi udvide til flere boliger. Vi har ikke lavet nogle aftaler endnu, men der har allerede været stor interesse fra flere entreprenørfirmaer," fortæller direktør Mads Blom, Cramo Adapteo DK.

Cramo Adapteo, som er en del af stor paneuropæisk koncern med base i Finland, står bag en tilsvarende håndværkerby i forbindelse med metrobyggeriet i København. Lignende håndværkerbyer er opført i Sverige og Norge.

"Vi har kunnet se, at håndværkere, der kører i sjak, gerne vil have et fællesskab med andre efter fyraften, og gerne på tværs af virksomhederne. Det er med til at skabe sammenhold. Samtidig bliver det også nemmere at bringe informationer videre, når folk er samlet et sted," siger Mads Blom.

Cramo har dog også erfaret, at det ikke er basis for alt for fysisk krævende fælles aktiviteter efter en lang dag på byggearbejdspladsen.

"Vi lavede en streetfodboldbane ved metrobyggeriet, men den gad folk ikke bruge. Til gengæld er tv-stuen populær," siger Mads Blom. Han understreger, at håndværkerbyen ikke skal ses som en konkurrent til områdets hoteller.

"Nej, vi bliver ikke et hotel. Man kan ikke bare booke en værelse fra den ene dag til den anden. Entreprenørerne booker et vist antal værelser for en periode, og så kan de frit disponere over dem," forklarer Cramo-direktøren.

FAKTA

Cramo Adopteo DK udlejer bygge- og anlægsmaskiner, lifte og hejs, skur og pavillonløsninger til bygge- og anlægssektoren. Firmaet, der er den finske Cramo-koncern, beskæftiger ca. 130 medarbejdere i Danmark .

I 2012 stod Cramo Adapteo bag opførelsen af en håndværkerby i forbindelse med metrobyggeriet i København. Byen var den første af sin slags i Danmark.