Frifundet for voldtægt af 14-årig: Hun kunne sige fra

Retten i Næstved vurderer, at en 14-årig pige var i stand til at sige fra til sex med ældre fyr under fest.

En 19-årig mand fra Slagelse er ved Retten i Næstved blevet frifundet for voldtægt af en 14-årig pige fra Dianalund.

Til gengæld blev den unge mand idømt 30 dages betinget fængsel for samleje med et barn under 15 år. Den dømte erkendte at have haft sex med pigen og modtog dommen.

Et afgørende punkt i sagen var, hvorvidt pigen havde været i stand til at sige fra eller ej.

- Anklageskriftet drejede sig om, hvorvidt pigen har været ved bevidsthed og i stand til at modsætte sig handlingen, siger anklager Iben Grønbech, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Om pigen var udsat for vold eller tvang, var ifølge anklageren ikke en del af anklageskriftet.

Af anklageskriftet fremgik det, at pigen var meget beruset, da de to var til en fest i Dianalunds omegn i december 2015. Det blev afvist under retssagen - også af pigen selv.

Det betød, at retten vurderede, at pigen havde været i stand til at sige fra, da den 19-årige i et værelse trak bukserne af hende og gennemførte samleje, indtil pigen råbte om hjælp, og samlejet blev afbrudt af tililende.

Som anklageskriftet var formuleret, skulle retten udelukkende tage stilling til, om den 19-årige havde skaffet sig samleje med en person, der var i en tilstand, der gjorde, at hun ikke var i stand til at sige fra.

Pigen forklarede, at samlejet ikke havde været frivilligt. Men tiltalen gik altså ikke på vold eller trusler om vold - men alene på hvorvidt hun var i stand til at modsætte sig handlingen.

Sagen blev behandlet ved retten 4. maj, og anklagemyndigheden har nu frem til 18. maj til at overveje, om man vil anke dommen til landsretten.

Det er for tidligt at sige, om dommen vil blive anket, fastslår Iben Grønbech.

- Jeg har endnu ikke set dommen, og det som retten har lagt til grund for den. Nu skal vi læse præmisserne, og så vil Statsadvokaten for København tage stilling til anke eller ej, siger Iben Grønbech.