Billedeserie: Flirt resulterede i tre sjældne føl

For præcis et år siden fandt den norske tradition hingsteslip sted på dansk grund. Hingsteslip er en særlig måde, hvorpå en hingst bliver introduceret til de hopper, den skal bedække.

Den norske hingst Skogmoprinsen var blevet hentet til Hillerød for at bedække Mona Vojes fire hopper af racen Nordlandshest/Lyngshest. I Danmark fandtes der på det tidspunkt kun seks Nordlandsheste, og de var alle hopper. På verdensplan er der omkring 3000 af racen, men fordi der fødes under 200 om året er racen udrydningstruet. Derfor vakte det naturligvis stor glæde, at alle fire hopper blev drægtige efter hingsteslippet.

- Det er ret fantastisk, at alle fik et føl. Der kan jo være nogle af hopperne, der går tomme. Jeg var heldig, også fordi det var så omstændigt at få Skogmoprinsen herned hele vejen fra Norge, fortæller Mona Voje, der ejer alle de danske Nordlandsheste.

Hun har siden solgt en af de drægtige hopper til Sverige, men tre af hopperne beholdt hun, og den 29. april, 2. maj og 6. maj kom tre smukke føl til verden på gården. Hoppeføllet har fået det samiske navn Liljá, mens de to hingsteføl hedder Harald Hårfager og Olav Tryggvason.

- Jeg ønskede mig en hingst og fik to. Det er de første danskfødte hingste, og jeg håber at kunne få dem solgt til andre danskere, så de kan komme ud og blive vist frem og brugt. Det er lige meget for mig, om de bliver brugt til avl. Jeg håber bare, at de kan gå videre til rigtig gode hjem, fortæller Mona Voje, mens hun klapper et af føllene, der nysgerrigt er kommet hen for at sige hej.

Føllene skal gå seks måneder sammen med deres mødre, inden de kan sælges.

- Det er heldigvis blevet bedre med køb og salg af heste, fortæller Mona Voje, som håber, at der vil komme mere opmærksomhed på den sjældne hesterace:

- Der findes kun 3000 af denne race i verden, og med under 200 født i verden om året, så er det ikke nok for at opveje det naturlige frafald af gamle heste, der dør. I 2015 blev der født 113 levendefødte føl, så vi skal rubbe neglene, hvis vi ikke skal miste grundlaget for at avle, siger Mona Voje.

Rolige og tillidsfulde

To af føllene kredser hele tiden om hende og vil gerne klappes og nusses.

- Det er ret usædvanligt, at de kommer helt hen til en, når de ikke er ældre. Racen er utrolig tillidsfuld og rolig. Skogmoprinsen har givet sit fantastiske temperament videre til sine føl. Den er modig og psykisk stærk og er ikke bange for ting, som almindelige heste normalt er bange for. Derfor kan man også bruge hestene til utroligt mange ting: Alle slags ridesport, dressur, spring, kørsel, konkurrencer og som terapiheste. Det er virkelig utrolige, fortæller Mona Voje.

Selvom det kun er få uger siden, at føllene blev født, så er det allerede tid til, at hopperne igen bliver drægtige. På lørdag den 21. maj klokken 14 kommer hingsten Oksnes Ville til Hillerød fra Hundested for at bedække hopperne. Alle er inviteret til at være med og se hingsteslippet på Stutteri Brandtoften, Humlebækvej 1 i Skævinge. Oksnes Ville skal gå sammen med hopperne sommeren over, og forhåbentlig kommer der nye føl til næste sommer.

- Det håber jeg og tror på, siger Mona Voje.