Forretninger vil ikke betale

"Alle vil gerne have en havnefest, men alt for få vil være med til at betale."

Sådan lyder det fra Knud E. Nordby, formand for Rungsted Havn Erhvervsforening, hvor en enig bestyrelse nu har taget konsekvensen og aflyst årets havnefest.

"Jeg er meget trist og ked af, at vi ikke har kunnet skaffe opbakning og har måttet træffe denne tunge beslutning. Men et stort flertal af vores medlemmer - forretninger og restauranter - har ikke villet være med til at betale de 8.000 kroner hver. Meldingen til os er, at det er for dyrt," siger Knud E. Nordby til Ugebladet.

Aflysningen kommer efter tre succesfulde havnefester med mange tusinde besøgende hvert år.

"Ingen har jo sagt til os, at de ikke har haft fornøjelsen af havnefesten. Og vi ved fra flere, at de mere end fordoblede deres omsætning," oplyser formanden for havnens erhvervsforening.

Derfor undrer det både ham og bestyrelsen, at opbakningen svigter, når alt viser, at butikker og restaurationer har en direkte gevinst af en havnefest.

"De tre foregående havnefester har vist, at vi godt kan. Selv om vi fik et underskud på 20.000 kroner sidste år, er der ikke tale om vilde eksperimenter. Men hvis 8.000 kroner er for dyrt - når der er udsigt til øget indtjening - så er interessen åbenbart ikke så stor," konstaterer Knud E. Nordby.

Havnefesten i Rungsted har et budget på lidt over 200.000 kroner.

Ud over bidrag fra de 22 medlemmer i Rungsted Havn Erhvervsforening hentes resten af pengene via sponsorater.

"Vi havde jo håbet på lidt mere sammenhold på havnen. For en havnefest er jo med til at sætte Rungsted Havn mere på landkortet ud over Hørsholm og Rungsted, hvor vi får gjort opmærksom på, at der er en masse restauranter og butikker, og vi er her om vinteren," siger Knud E. Nordby.

Der var allerede lavet et havnefest-program klar, som både var trykt og omdelt til havnens virksomheder, inden Rungsted Havn Erhvervsforening fredag trak i nødbremsen.

"Nu håber vi, at vi kan sælge det bedre næste år," siger Knud E. Nordby og tilføjer, at havnefestens sidste redningsplanke er, hvis der dukker en op med et par hundrede tusinde.

"Men det ville da også fremadrettet være dejligt, hvis Hørsholm Kommune kunne tænke lidt på os," slutter Knud E. Nordby.

Borgmester Morten Slotved (K) beklager havnefest-aflysningen og indbyder gerne til en dialog med havnen, men han kan ikke love økonomisk hjælp.

"Jeg synes, det er ærgerligt. Der har jo været stor borgeropbakning til havnefesterne, og det er altid interessant med aktiviteter i Hørsholm, og her er en havnefest noget specielt. Jeg synes, at de skal komme til os, men kommunen kan jo aldrig være den bærende drift i et privat arrangement," udtaler konservative Morten Slotved til Ugebladet.