Vin til den store sølvmedalje

Det lyder måske utroligt, men vest for Karrebæksminde finder man et af de bedste steder i Danmark til vindyrkning.

Det kom i hvert fald som en overraskelse for økologisk vinavler Jesper Rye Jensen, da en bekendt forklarede, at hans beliggenhed på den sjællandske sydkyst er perfekt. Især fordi hans gård, Vesterhavegården, ligger blot 200 meter fra vandet, så han dermed undgår nattefrost i druerne.

Hvad Jesper Rye Jensen også har opdaget er, at han derfor kan fremstille god vin. Så god at han både hos et dansk og hos et internationalt bureau har fået gode bedømmelser.

Hans første færdige produktion af den amarone-inspirerede rødvin, årgang 2013, var efter et par års forarbejdning drikkeklar i 2015.

Han startede med at sende en flaske til bedømmelse hos Vinhulen, som er en dansk gruppe af vinsmagere og opnåede en bedømmelse på 91 point efter Robert Parkers 100 point skala. Dermed landede vinen i den næsthøjeste kategori, hvilket svarer til en sølvmedalje.

Ville have fleres ord for vinen

Den gode danske bedømmelse gav ham blod på tanden. For en god måned siden sendte han derfor sin vin til bedømmelse hos det internationale tyske bureau DLG, som tester en lang række produkter lige fra øl og kaffe til morgenmadsprodukter og således også vin.

Til vinavlerens store glæde gav DLG ham en tilsvarende bedømmelse, som den han havde fået i Danmark, og dermed kan han nu bryste sig af at have produceret en vin, der både herhjemme og i udlandet har vakt opsigt.

Faktisk blev de så begejstrede hos DLG, at de inviterede ham til Tyskland for på en vinmesse at fortælle om, hvordan han kan producere en så smagfuld vin i Danmark.

For den lokale vinavler er sølv dog ikke nok. Hans årgang 2014 er ved at være klar, og de der har smagt den siger, at den er bedre end den første.

- Mit princip omkring vin er at lave lidt, men godt. Og noget særligt, fortæller avleren.

Derfor er næste skridt at få en guldmedalje, hvilket kræver mere end 95 point.

- Men det skal jeg nok få.

Vindyrkning er terapi

Jesper Rye Jensen er til daglig direktør for firmaet Rye Merc, som producerer og distribuerer blandt andet originale malerier og plakater. Vindyrkning er derfor ikke hans primære forretning.

- Jeg vil kalde det for terapi at dyrke vin. Jeg har et firma, hvor jeg hele tiden laver planer og strategier, og derfor er det rart at kunne komme ud i marken og lave noget helt andet. Det er terapi, og så er det udfordring for mig, siger vinavleren, der på baggrund af de senere års gode oplevelser har udfordret sig selv med at plante al sin jord til med vin. Nu har han omkring 4000 planter.

- Man plejer at sige, at en plante giver en flaske vin om året, så om en fire-fem år, når de er vokset til, kan jeg lave 4000 flasker.

Den første færdige årgang 2013 blev til sammenligning blot til 300 flasker af en halv liter. Med det lille parti i betragtning har han primært solgt flaskerne fra sin egen vingård til en flaskepris på omkring 1000 kroner. Han arrangerer også vindage på gården og sælger desuden til et par lokale restaurationer.

Udover vin dyrkes der også æbler på Vesterhavegården til æblemost og æbleisvin.