Hesteterapi kan give roen tilbage

Duften af stald, den varme pels mellem fingrene og lyden af vinden, der suser i træerne udenfor, gør et eller andet. Hesten står helt stille, og det gør verden også for en stund. Vi er i en stald ved Birkedevejen i Viby Sjælland. Her udøver 53-årige Vibeke Haarbye-Pedersen hesteterapi. Hun blev uddannet hesteterapeut sidste sommer, og nu hjælper hun både børn og voksne.

I hesteterapi bruger man samværet med hesten til at skabe ro. Gennem øvelser med hesten får terapeuten en indgangsvinkel til klienten.

- Når barnet laver øvelser med hesten, kommer der ofte nogle problemstillinger frem. Det giver mig en indgang til at tale med barnet og giver mig et indtryk af nogle issues, som barnet kan have, som vi kan arbejde videre med, forklarer Vibeke Haarbye-Pedersen.

Hun har i en del år arbejdet som misbrugsbehandler, og hun har derfor flere års erfaring med andre former for terapi. Men med hestene opdagede hun, hvordan den alternative terapiform kan gøre en forskel.

- Når børn er i hesteterapi tænker de ikke, at de er i terapi. Det føles som leg for dem. På samme måde kan voksne have glæde af hesteterapi, hvis den almindelige form for terapi, hvor man sidder på en stol overfor en terapeut ikke tiltaler en, siger hesteterapeuten.

Det er især børn med ADHD og angst, som har glæde af hesteterapien. Det er roen der er omdrejningspunktet. Hesten er med til at give et fokus til nuet som især er vigtigt, hvis man lider af stress.

- Børn med ADHD kan som oftest ikke mærke sig selv og deres krop. Det er det samme med voksne, der er stressede. Hestene giver en ro. Når man taler terapi, taler man om, at man »låner« af terapeutens nervesystem. Det gør man også i denne form for terapi. Her låner man så også af hestens nervesystem, og hestene er i den ro, hvor vi gerne vil være, forklarer Vibeke Haarbye-Pedersen.

For voksne såvel som for børn gælder det, at hesten, naturen og oplevelserne med hesten kan give dem evnen tilbage til at mærke sig selv, mener Vibeke Haarbye-Pedersen.

- Alt for mange mennesker i dag tænker med hovedet i stedet for at mærke efter i kroppen, hvad de egentlig har lyst til. Det ender med, at man glemmer at mærke sig selv. Hesten hjælper dig til at mærke dig selv og komme ind til din kerne. Først når du er dér kan du tage skridt og komme der hen, hvor du skal være, siger Vibeke Haarbye-Pedersen.

Udover hesteterapi tilbyder Vibeke Haarbye-Pedersen også behandling med såkaldte NADA-kugler som er et alternativ til akkupunktur.

Læs mere i DAGBLADET Roskilde lørdag.