Wada-rapport udpeger Rusland som dopingverdenens sorte får

Russiske sportsudøvere topper liste over antallet af positive dopingprøver i 2014 foran Italien og Indien.

Russiske sportsudøvere blev i 2014 testet positiv for brug af doping 148 gange, viser en opgørelse fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

Dermed er Rusland det land, der havde flest dopingsyndere i den globale sportsverden efterfulgt af Italien og Indien med henholdsvis 123 og 96 positive dopingprøver.

Belgien, Frankrig, Tyrkiet, Australien, Kina, Brasilien og Sydkorea udgør resten af top-10, mens Danmark med kun fem tilfælde er blandt dydsmønstrene i Wadas rapport.

Atletik og bodybuilding stod for en stor del af de 1693 tilfælde i 2014 med henholdsvis 248 og 225 strafbare prøver. Cykling, vægtløftning, styrkeløft, fodbold, brydning, boksning, rugby og vandsportsgrene følger efter.

Antallet af positive dopingprøver er faldet 13 procent fra året forinden, hvor knap 2000 udøvere gik i fælden.

Ruslands deltagelse i atletikdisciplinerne ved OL i Rio de Janeiro om tre måneder er i forvejen tvivlsom, efter at en uafhængig Wada-kommission sidste år afslørede udbredt og organiseret snyd med doping i den russiske sportsverden.

Rusland er traditionelt en af de helt store atletiknationer. Ved OL i London i 2012 vandt russere næstflest medaljer i atletikdisciplinerne kun overgået af USA.

Landets sportsmyndigheder skal nu forsøge at overbevise Det Internationale Atletikforbund (IAAF) om, at der er sket store nok fremskridt i antidopingmyndighedernes arbejde til, at blandt andet russiske sprintere, kuglestødere og maratonløbere kan rejse til Brasilien i august.