Terrortiltalt googlede svensk muhammedtegner efter angreb

Den svenske muhammedtegner Lars Vilks skulle bare ned med nakken.

Det sagde Omar el-Hussein, efter at han havde skudt mod Krudttønden, fortæller 23-årige IA tirsdag i Københavns Byret.

Sammen med tre andre mænd er han tiltalt for medvirken til angrebet på synagogen, som Omar el-Hussein udførte senere på aftenen.

- Han var irriteret over det med Finn Nørgaard. Det var ikke mening, at han skulle skyde Finn Nørgaard. Men ham, der tegnede profeten, han skulle bare ned med nakken. Han skulle bare dø, siger IA i retten.

Den 23-årige vidste ikke, hvem Lars Vilks var, så efterfølgende googlede han ham syv gange på internetcafeen Powerplay, hvor også Omar el-Hussein var i løbet af den aften i februar sidste år.

- Jeg ville gerne vide, hvem han er, og hvilke tegninger han tegner, siger IA i retten.

Fire mænd er anklaget for at have haft så tæt kontakt til el-Hussein i timerne mellem angrebene mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade, så de ifølge anklagemyndigheden har medvirket til el-Husseins ugerninger ved synagogen.

Alle fire nægter sig skyldige i den alvorlige anklage. Få timer efter, at han havde skudt mod Krudttønden, tilstod Omar el-Hussein over for sine venner.

IA har i retten fortalt, at han ikke bakkede om vennens handlinger. Men han ville ikke være en "stikker" og gå til politiet.

Senere på aftenen tog Omar el-Hussein ind til synagogen i Indre By og skød og dræbte Dan Uzan og sårede to politifolk. IA afviser, at han havde mistanke om, at Omar el-Hussein ville begå nye ugerninger.

- Jeg regnede med, at han ville blive dræbt eller stikke af, siger IA, der kalder barndomsvennens handlinger for en "selvmordsaktion".

Han spurgte dog ikke vennen, hvad han havde tænkt sig at gøre.

- Han var ikke den type, der snakker. Han var tavs, siger IA.