Alle mennesker har brug for et tårn

Vinden igennem håret og et kæmpe udsyn. Det er Røsnæs Fyr for Søren Vind.

Når han står i toppen af Røsnæs Fyr, har han udsigt til Fyns Hoved, Storebæltsbroen, Sejerø og det sydligste af Samsø.

- Man siger, at mennesket har brug for en hule, et torv - eller en plads - og for et tårn. En hule at være sikker og hjemmevant i, et torv hvor man kan møde andre og et tårn for overblikkets og udsynets skyld. Og tårnet kan så både være Røsnæs Fyr, Kølner Dom, Millenium Whelle i London og et spir i La Sagrada Familia i Barcelona, siger Søren Vind.

Han bor selv i Kalundborg, hvor han også arbejder med at få bands, teaterforestillinger og anden kultur ud i kommunens skoler. Men trænger han til for alvor at trække vejret, så er hans foretrukne sted spidsen af Røsnæs og det gamle fyr, der blev opført fra 1844-1846.

- Det er det helt store udsyn - og så bliver man blæst igennem, siger Søren Vind, som egentlig synes overskriften på artiklen burde være »udsyn og vind i håret«.

Søren Vind holder af at tage venner og familie med på Røsnæs, hvor der også er mulighed for at gå dejlige ture rundt om pynten og nyde fuglelivet ved Sjællands vestligste punkt.

- Og sidste gang så vi seks marsvin svømme, bare et par meter fra strandkanten, fortæller Søren Vind, der også har holdt adskillige familiefester med madkurv på Røsnæs' skrænter.

Røsnæs Fyr har et lille museum og en café, der har åbent dagligt fra kl. 11 til 15 frem til 21. oktober. I hverdagene er det borgere med specielle behov under Bo & Vækstcenter, Kalundborg Kommune, som tager sig af serviceringen af gæsterne, og i weekenden er det Røsnæs beboerforening, der åbner fyret og cafeen.

Man kan køre hele vejen ud til Røsnæs Fyr på cykel eller i bil. Adressen er Røsnæsvej 477, 4400 Kalundborg. Der er ikke mulighed for offentlig transport til fyret.

Du kan læse mere på www.visitvestsjaelland.dk eller du kan finde Røsnæs Fyr på facebook.