Ringsted-elever er blandt de bedste til matematik

Ni elever fra en skole i Ringsted er blandt landets dygtigste til matematik.

Hvor mange elever vejer det samme som en elefant?

Spørgsmål som dette får eleverne i 3. klasse på Valdemarskolen, når Kristina Asmussen, underviser dem i matematik. Vægten på elefanten får de at vide, men børnenes vægt bestemmer de selv. For der ikke kun ét facit.

- Det handler om måden, de kommer frem til det på ved at ræsonnere, siger hun.

Den form for logisk tænkning har hendes elever taget så meget til sig, at hele ni af dem har kvalificeret sig til en anden runde i Pangea-dysten, en landsdækkende matematikkonkurrence.

De ni elever fra Valdemarskolen er dermed blandt de 100 bedste 3.klasseselever i Danmark, der har deltaget i dysten, der bestod af 13 opgaver, der testede både logik, regnefærdigheder og viden om geometriske figurer.

Næsten alle eleverne svarer i kor, at de slet ikke vidste, at de var så gode til matematik, selvom de er glade for faget. De er synligt stolte over de flotte resultater, som kom bag på dem.

Mens de diskuterer opgaven om elefanten, så mærker man dog tydeligt, at de hurtigt kommer på idéer og forslag til udregninger. Og de får også snakket om, hvor i dagligdagen man egentlig kan bruge matematik.

- Man skal faktisk bruge matematik, når man bager. Hvis man har en opskrift til to personer, men man er 14, så skal man gange det, siger en af eleverne.

Andre har tænkt sig at bruge faget, når de drømmer om at blive ingeniører.

Først skal de dog igennem næste runde i konkurrencen, der foregår i Taastrup lørdag den 30. april. Det er derfor uden for skoleregi, at de skal bruge tid på det, men det er alle eleverne indstillede på.

Eleverne er nervøse og spændte, men også velforberedte. Noget af tiden bruger de nemlig på at gennemgå øvelser fra første runde. Her skulle de for eksempel se på en figur, der kunne foldes til en terning og regne ud hvilken figur, der så ville dukke op på terningens modstående side.

For lærer Kristina Asmussen var konkurrencen en måde at skabe mere interesse om matematik på.

- Jeg havde meldt klasserne til, for at det kunne være med til at præge eleverne til, at det er sejt at være dygtig i skolen, og at det belønner sig. Desuden kan det være med til, at børn, som måske ikke har de store succeser i sportsregi kan blomstre på en hel anden måde, siger hun.

De gode resultater har også for hende været overraskende. Men konkurrencen har gjort noget godt for eleverne.

Tidligere har hun haft elever, der har kedet sig i matematiktimerne, fordi de havde det let. Nu knokler de derudaf og bliver udfordret med sværere opgaver.

Kristina Asmussen mener, Pangea-dysten har været med til at give dem lyst til at arbejde hårdt igen.

Og elevernes svar på det indledende spørgsmål. Der skal 102 elever, der hver vejer 38 kilo, til, før de vejer det samme som en elefant.

Fra 3.a er Angus Kristiansen, Noah Clausen, Rebecca Sanderhoff, Malthe Stuckert, Caroline Printz, Frederikke Vinzents og Ahmmed Esskiyah gået videre.

Fra 3.d er det Victor Pihl og Kasper Lundbak.