Løb med på historisk familie motionsløb

Heden Midtsjællands Avis

Få sved på panden, kilometer i benene og viden i hovedet, når Sagnlandet Lejre kombiner motion og kulturoplevelse i et historisk motionsløb med underholdning for alle aldre.

For de fleste nutidsdanskere er motion en del af hverdagen. For nogle, er det et tiltrængt pusterum i en presset dagligdag. For andre, er det en pligt man lever op til for helbredets skyld. Og for atter andre, er motionen nok mest af alt en del af en tankerække, om hvad man burde gøre. Hvis man altså havde tid.

Men sådan har det ikke altid været. For bare 200 år siden bevægede et gennemsnitsligt medlem af den danske landbefolkning sig så meget, at de kunne spise op mod tre gange den anbefalede nutidsration, uden at være bekymrede for at lægge sig ud. Det forklarer arkæolog og formidlingsansvarlig i Sagnlandet Lejre Ane Damgaard Jepsen:

- Forskning har vist, at landbefolkningen for bare 200 år siden gerne skulle indtage 3 gange så mange kalorier dagligt, som os moderne mennesker simpelthen fordi deres hverdag var så meget fysisk hårdere, og fordi de måtte spise godt for at holde sig varme om vinteren. Det er et interessant historisk perspektiv på vores moderne liv, hvor mange kæmper med at spise for meget og røre sig for lidt, siger hun og uddyber med et skævt smil:

- Hvis man rejste tilbage til stenalderen og foreslog befolkningen, at løbe en tur for motionens skyld ville de grine af en der var rigeligt arbejde at lave hvis man savnede noget at bruge sin energi til. Men siden stenalderen er menneskets forhold til at bruge sin krop forandret. Fra overlevelse til arbejde, fra arbejde til træning, fra træning til idræt, og fra idræt til vore dages motionsbegreb.

Hvordan den travle nutidsdansker, for hvem tid ofte er en af de mest knappe ressourcer, kan nå det hele på den halve tid, har den formidlingsansvarlige ikke noget endegyldigt svar på. Men et skridt på vejen, kunne være at kombinere motion, underholdning og kulturel familieoplevelse, når Sagnlandet Lejre den 30. april og 1. maj åbner dørene til årets sæson med et brag og byder på historisk motionsløb for alle mellem fem og 80 år:

-Forårslandskabet er så smukt og indbydende lige nu, at det næsten ville være synd ikke at udnytte chancen for at få vores gæster rundt i alle kroge af Sagnlandet. Derfor har vi sammensat et historisk motionsløb, hvor vi fortæller historien om hvordan mennesket har brugt sin krop gennem årtusinderne. Vi kan love en forfriskende tur gennem landskabet, masser af viden om hvilke muskler man bruger til hvad i kroppen, ikke mindst, et hav af sjove fysiske udfordrende discipliner som spydkast, korngrutning og ringbrynjeløb.