Video: Dommen var klar på Nytorv: Skyldig

Pladsen foran Københavns Byret på Nytorv er efterhånden blevet godt fyldt med vrede, frustrerede og protesterende demonstranter, men tavsheden er slående dette øjeblik.

Ansigtsudtrykkene er som frosset, mens flere end 50 kvinde- og mandehænder er rakt i vejret i et langt øjeblik. De træder alle frem lige nu og fortæller med den simple erklæring, at de har været udsat for en form for seksuelt overgreb. Ikke nødvendigvis et overgreb, som har et journalnummer hos politiet eller er blevet vurderet i en retssal. Men et, de selv ved har fundet sted.

- Fra dette øjeblik er vi ikke længere ofre. Vi er krigere, erklærer konferenceøse Tanja Bjørn Zobel fra bagklappen af en lastvogn, der udgør scenen, hvorfra en række af talere stiller sig op én efter én og taler til de mellem 700 og 1.000 fremmødte.

Demonstrationens slogan er "Aldrig din skyld", og mens Retten i Roskilde forholdt sig til gråzonerne i forklaringerne, var gengivelserne af sagen fra scenen klædt udelukkende i sort og hvid.

- Det er grotesk og ulykkeligt, at de tre mænd i Herfølge kunne blive frikendt ved at spille det kort, som mange andre voldtægtsforbrydere har lært, man skal spille i retten, hvis man vil frikendes. Nemlig "idiot-kortet", sagde Irene Manteufel, der er projektleder på Everyday Sexism Project og fortsatte med en rystende stemme, der på samme tid lød grådkvalt og dybfølt rasende:

- På trods af skiftende forklaringer om pigens tilstand og på trods af, at hun blev fundet bevidstløs, led af insulinmangel, havde synsforstyrrelser og helt objektive skader på kroppen som blå mærker, rifter og sæd, så kan man blive frikendt, hvis man bare siger, at man ikke hørte et nej. I hvert fald ikke et, der fes ind på lystavlen. Det er en loppe-tjans at være forsvarer for voldtægtsmænd i dag.

Demonstranterne hujede og klappede som opbakning, og det fortsatte kun, da Irene Manteufel erklærede, at man let kunne fjerne "idiot-kortet" ved at indføre begrebet "uagtsom voldtægt" i lovgivningen.

- Først når det sker, kan vi bevæge os ud af Middelalderen og væk fra en samfundskultur, hvor det er frit for enhver at true, slå og voldtage både vågne og bevidstløse kvinder, fastslog Irene Manteufel.

Mellem skilte med tekster som "voldtagne kvinder er retsløse", "hvis hun ikke siger ja, er det et nej", "at være fuld eller bevidstløs er ikke at sige ja" og "vores krop er ikke jeres ejendom", står en kvinde iklædt sort plastik med teksten "Justitia" på ryggen. Hun har et sort stykke stof bundet om øjnene og holder en vægtskål frem for sig i sin venstre hånd.

Kvinden hedder Sara Liv. Hun er omgivet af kameraer, hvoraf nogle tilhører et filmhold, der følger hende som led i et dokumentarprogram. Hun er mødt op på Nytorv udklædt som den romerske mytologis retfærdighedsgudinde Justitia, fordi hun mener, at vægtskålen tipper til den gale side i det danske retssystem, når det handler om voldtægt.

- Min tanke er, at en beruset kvinde med insulinmangel ikke er en person, der aktivt kan indvilge i noget seksuelt. Og hvis pigen føler, det var et overgreb, så skal retten vægte det højere, mener Sara Liv.

Demonstranterne sluttede deres protest med en gåtur mod Justitsministeriet, hvor de skiftevis var tavse og skiftevis råbte "betyder nej".

Det er endnu uvist, om Retten i Roskildes frikendelse i sagen fra Herfølge bliver anket til landsretten.