Hillerød-drenge på vej til U17 EM

Når det danske U17-landshold mandag drager til EM-slutrunden i Aserbadsjan, så bliver det med et tydeligt nordsjællandsk aftryk hos landstræner Jan Michaelsens udvalgte tropper.

Ikke mindst i kraft af de to Hillerød-drenge, Andreas Skov Olsen og Jens Odgaard. Til daglig er de en del af den store talentkamp mellem FC Nordsjælland og Lyngby, men det er også den og landsholdsfodbold, der har ført de to drenge sammen.

For godt nok bor de ikke meget mere end et par kilometer fra hinanden i det vestlige Hillerød, men det er først via fodbolden, de rigtig er mødtes - og nu skal de sammen kæmpe for dansk succes ved U17 EM.

- Det bliver en svær udfordring. Men det skal nok gå, siger Lyngby-spilleren Jens Odgaard og afslører, at han godt nok har boet i Hillerød hele sit liv, men har nordjyske gener i kroppen.

Angriberen har spillet 22 officielle landskampe i rødt og hvidt og har scoret syv gange i sine 14 kampe for U17-landsholdet.

- Nationalmelodien begynder stille og roligt at sidde der, griner han.

Anderledes forholder det sig for Andreas Skov Olsen. Hvis han kommer i spil til EM, bliver det hans debut i rødt og hvidt.

- Jeg tænker, det bliver en kæmpe oplevelse, siger FCN-spilleren, der mest gør sig på højrekanten.

Han var med til U17-landsholdets samling i sidste uge og blev så udtaget.

- Det var meget fedt. Kæmpestort. Jeg havde håbet på det igennem længere tid, så for mig handlede det bare om at gøre det så godt som muligt til den seneste samling. Min træner ringede til mig dagen efter samlingen og fortalte, at jeg skulle med. Det blev jeg rigtig glad for, underdriver den 16-årige.

De to drenge er meget enige om, at udsigten til et gruppespil mod Frankrig, som Danmark for nylig tabte klart til to gange i nogle testkampe, England og Sverige ligner hård kost.

- Det er de dominerende lande som Frankrig og Tyskland, der også er store i ungdomsfodbold. De fokuserer meget på det. Og som et lille land som Danmark må vi bare se, hvad der sker. Det er fedt nok, at vi er underdogs. Vi kan ikke skuffe - kun overraske, siger Jens Odgaard.

Skolen må vente

Målet er at komme videre fra gruppen som en af de to bedste hold og dermed forlænge opholdet i Aserbadsjan - også selv om det kan kommer til at koste lidt på skolefronten.

Sådan er det jo, når man går i folkeskole og gymnasiet, men samtidig jonglerer med en lovende fodboldkarriere.

Andreas Skov Olsen går på Hillerød Vest Skolen i Ålholm, hvor han er i gang med lægge sidste hånd på 9. klasse.

- Jeg synes, det er meget fedt, at vi skal derned i lidt længere tid. Vi kommer lidt væk - og skal ned og gøre det, man elsker. Jeg har godt nok mange eksamener, der begynder i næste uge. Så dem må jeg få udsat, siger han.

Jens Odgaard er et skridt længere fremme som 1.g'er på Frederiksborg Gymnasium. Han går på Team Danmark-ordningen, som giver noget fleksibilitet i det daglige, og fravær i forbindelse med fodbold bliver accepteret.

- Der kommer flere og flere rejser. Men kan det koordineres med skolen, så er det okay, siger han.

- Der er også tid til at lave sine ting, når man er af sted. Man sidder meget på sit værelse og skal slappe af, så man skal bare lige hive sig selv op og få det gjort.

Men mon ikke, der på EM-turen også bliver mulighed for at nyde et vejr, der gerne skulle være noget bedre end det, Danmark kan præstere lige for tiden.

Og som drengene siger, så har Danmark alt at vinde ved EM-slutrunden. Samme besked kommer fra U17-landstræneren Jan Michaelsen.

- Vi har jo ikke noget at tabe, så målsætningen er selvfølgelig, at vi forsøger at komme videre fra gruppen. Min erfaring er, at det oftest er svært at forudsige hvilke kampe, der kan gå hen og blive afgørende. Så det handler i høj grad om, at vi tager en kamp af gangen mod tre svære modstandere, siger han om slutrunden, der for Danmarks vedkommende starter mod Frankrig 6. maj.