Spændende håndværk i Voldparken

erikf

Farverige tekstiler i alverdens materialer ligger spredt over bordene. Farvestrålende perler, filt og garn i skåle og kassevis ligger til fri afbenyttelse. Raghda, en af Designværkstedets brugere, sidder med en metalbakke og betrækker den med sølvstof og perler. Bakken er en libanesisk tradition som bruges til bryllupper, og er genstand for at familie, venner og brudgom kan lægge smykker til bruden heri. Andre kvinder sidder i sofaen og strikker mens de taler. Nogle er i gang med at klippe deres gamle tøj op, så det kan syes om, mens nogle yngre piger sidder og knytter armbånd. Her er det kun ens kreativitet, der sætter grænserne.

Designværkstedet, der foregår i Beboerhuset i Voldparken 10, er et sted, hvor kvinder og børn fra Husum hver mandag kan komme for at udfolde deres kreative idéer. Her laves alt fra stoftryk og broderi til omdesign af gammelt tøj. Designeren Henriette Rolf Larsen står for Designværkstedet og kan sammen med to frivillige, hjælpe med at udforme de idéer kvinderne kommer med.

-Teenagepigerne kommer med designfotos af det de har set på internettet, som de vil forsøge at efterligne. Så vi prøver alle mulige idéer, fx har vi lavet kurve ud af avispapirsstrimler og lysestager af pistacienødsskaller, fortæller Henriette Rolf Larsen.

Nogle af dem der kommer ofte i Designværkstedet er Naghem og hendes datter Sara. Sara går til dagligt i gymnasiet, men interesserer sig meget for traditionelt håndarbejde. Interessen stammer fra Naghem som bruger al sin fritid på at lave håndarbejde. Saras brændende interesse har også ført til at hun har lært sig selv at lave Orkis. Orkis er et sjældent håndværk, der stammer fra det Viktorianske England. Det består af ringe og buer af små knuder på fint tråd og anvendes normalt til blonder og mindre duge. I Designværkstedet kan hun få mulighed for at dyrke interessen for Orkis og samtidig lære metoden videre til de andre kvinder i værkstedet.

Idéen bag Designværkstedet er at få kvindernes viden og erfaring med håndarbejde frem i lyset. Mange af kvinderne har forskellige kulturelle baggrunde og har derfor mange forskelligartede håndarbejdskundskaber. På den måde kan de udveksle erfaringer med hinanden, samtidig med at der skabes netværk og sammenhold mellem kvinderne.

Libanesisk bakke til smykker ved bryllupper. Foto: Privat