Danmarks udenrigsminister: EU bør blande sig mindre

Ifølge Kristian Jensen er EU's indblanding blevet for vidtrækkende. Kristian Thulesen Dahl er enig.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at EU på mange områder har udviklet sig i retning, der hæmmer medlemslandenes selvbestemmelse.

Det siger han til Berlingske.

- Der skal være mindre indblanding i landenes sociale systemer og mindre indblanding i landenes kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej.

- Sådan at der er noget magt, vi trækker hjem til Danmark fra Bruxelles. Ikke blot for at trække noget hjem, men for at sikre at Bruxelles fokuserer på det rigtige - altså EU's kerneopgaver, der er de grænseoverskridende problemer, siger han til avisen.

Storbritannien står overfor for en folkeafstemning 23. juni om fremtiden i EU. Og Kristian Jensen håber, at briterne ender med at stemme ja til at blive i unionen.

- Hvis Storbritannien forlader EU, så vil Danmark miste sin tætteste allierede i det europæiske samarbejde. Vi har ikke været enige med Storbritannien om alt, men om rigtig, rigtig meget.

- Hvis briterne stemmer sig ud af EU, vil det være et stort tab i forhold til Danmarks mulighed for at påvirke i Europa, siger ministeren til Berlingske.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er godt tilfreds med, at Venstre erkender, at EU på nogle områder bestemmer for meget.

- Venstres melding kan være en erkendelse af, at EU har fået for meget magt. Men det kan også være en respekt for, at vi har en befolkning i Danmark, der grundlæggende ser mere skeptisk på EU end flertallet i Folketinget, og at det er uholdbart på sigt.

- Man skal finde en bedre balance. Hvis Kristian Jensen bruger den britiske folkeafstemning som alibi for at komme derhen, er jeg kun glad, siger DF-formanden til Berlingske.