Tiltale klar i sag om seksuelt misbrug

Der skal være sammenhæng mellem den tid, som man risikerer at sidde varetægtsfængslet, og den straf, man kan få, hvis der falder en fældende dom.

Det er meningen, når jurister taler om, at der skal være proportionalitet mellem længden af en varetægtsfængsling og en eventuel kommende dom.

Således også i en sag, hvor en 38-årig mand fra Odsherred har siddet varetægtsfængslet siden den 8. december sidste år.

Sidste tirsdag skrev senioranklager Peter Ahleson fra Midt- og Vestsjællands Politi under på det anklageskrift, der skal danne grundlaget for den kommende retssag, men da manden stadig afventer en mentalundersøgelse, er der ikke basis for at få sagen berammet ved Retten i Holbæk, og det presser de juridiske grundværdier.

- Anklagemyndigheden mener, at sagen godt kan bære en forlængelse af varetægtsfængslingen. Men det er klart, at når de næste fire uger er gået, kan der opstå et proportionalitetsproblem, for så har han siddet varetægtsfængslet i noget, der ligner fem måneder, og så begynder vi at nærme os endemålet for, hvor længe han kan sidde varetægtsfængslet, for man skal selvfølgelig ikke afsone en eventuel straf på forhånd, og han er jo uskyldig, indtil han måtte blive dømt, siger han.

Selv om manden sidder varetægtsfængslet blandt andet på grund af gentagelsesrisiko, kan det faktum, at der stadig afventes en mentalundersøgelse betyde, at han bliver løsladt før retssagen.