Bilist hævder han blev passiv skæv på erotikmesse

Højesteret skal beslutte, om man kan frakendes kørekortet, selv om man er blevet udsat for passiv hashrygning.

Skal man have lov til at beholde kørekortet, hvis man ikke er blevet skæv med vilje?

Det skulle Højesteret i København onsdag tage stilling til, efter at en mand har appelleret sin dom om bøde og frakendelse af kørekortet, efter at han blev stoppet af politiet i april 2014 med hash i blodet.

Han havde nemlig ikke røget hash, står han ifølge sin forsvarer fast på. Men to dage inden havde han besøgt en erotikmesse, hvor der blev røget hash i de opsatte rygekabiner.

På den måde er han ubevidst blevet udsat for passiv hashrygning, hævder han.

- Han har ikke haft den fornødne viden om, at det ville kunne spores 40 timer efter, siger forsvarer Jens Rysgaard i Højesteret.

Højesteret er den højeste appelinstans i Danmark, og her dømmer man i principielle sager, der kommer til at præge retsudviklingen.

Det betyder, at hvis manden bliver frifundet, så kommer andre lignende sager til at læne sig op ad højesteretsdommen.

- Den her sag kommer til at få stor betydning for, hvordan lignende sager bliver behandlet fremover, siger anklager Lise Willer.

Hun nævner samtidig, at man hos anklagemyndigheden mere og mere hyppigt støder på forklaringer om passiv hashpåvirkning, og at man savner en rettesnor for, om denne forklaring kan anses som gyldig, da bevisbyrden i så fald skal hæves.

Flere og flere mister kørekortet på grund af narkokørsel. Ifølge tal fra DR Sjælland sigtede politiet 5.259 bilister for narkokørsel sidste år.

Det er næsten halvt så mange som antallet af sigtede spritbilister.

Grundet den manglende rettesnor har det tidligere været meget forskelligt, hvordan der bliver dømt i sagerne omkring passiv hashrygning.

Jens Rysgaard nævnte, at man ved mindst to andre tilfælde er blevet frikendt med forklaringen om passiv påvirkning.

- Hvis de kunne blive frifundet, hvorfor er min klient så blevet dømt?, siger han.

Der ventes dom i sagen i midten af næste uge.