Unikke pletskud fra nordsjælland

BØGER: Da fotografparret Jørgen og Anne-Sophie Rubæk gik på pension, lå der i over 300.000 negativer i hjemmet i Tulstrup. Fotografierne havde parret taget i forbindelse med deres arbejde som pressefotografer på Frederiksborg Amtsavis fra 1959 til 1993, og nu lå de og samlede støv i et rum.

"Hvad skal vi stille op med dem?", spurgte parret hinanden og besluttede at overlade de mange filmruller til det nærliggende Lokalarkiv i håb om, at nogle her ville kunne hjælpe med at få styr på de mange fotografier.

Lokalarkivet har til huse i en kælder på Alsønderup Skole og i 13 år har entusiatiske frivillige på ulønnet basis brugt over 16.000 arbejdstimer på at registrere fotografierne. De mange fotos er nemlig taget før digitalkamerarenes og mobiltelefonernes tid, så det har været en ekstrem omfattende opgave at få sat de mange fotos i system. Efterfølgende er der blevet udvalgt 300 fotos fra hele Nordsjælland, som nu er samlet i en imponerende billedbog i stort format med tekster skrevet af Kulturredaktør Knud Cornelius. Han har ligeledes brugt mange timer på jagt i gamle aviser for at finde de helt rette beskrivelser til at ledsage de flotte pressefotos.

Bogen er i øvrigt udgivet af Forlaget Esrum sø, der også står bag blandt andet Flemming Runes bøger om Gribskov og Tisvilde Hegn.

Ugeposten gik på jagt efter motiver fra Gribskov i bogen og har udvalgt nogle fotos, der nok skal få minderne frem hos flere. For at få den helt rigtige billedoplevelse, bør man dog selv gå på jagt efter bogen hos boghandleren. For selv om der er tale om sort-hvide fotos er de i bogen trykt som 4-farve, hvilket giver en meget smuk og dyb gengivelse. Det er i det hele taget en spændende rejse gennem flere årtier at gå på opdagelse i "Nordsjællandske Pletskud". På den måde er bogen ikke kun en stor billedmæssig oplevelse, men også et stykke enestående egnshistorie for Nordsjælland, der vidner om, at de mange timer, som parret gennem karrieren har tilbragt i mørkekammeret, absolut ikke har være forgæves.