Dansk Erhverv vil stoppe slikfusk med lavere afgifter

DR-dokumentaren "Sådan svindles Danmark" demonstrerede tirsdag aften, hvordan svindlere snyder staten for millioner i afgift ved at købe billigt slik i udlandet og sælge det til kiosker herhjemme uden at svare afgift for det.

Det koster ikke kun statskassen mange penge, men ødelægger også forretningen for lovlydige slikimportører, der ikke kan konkurrere med svindlernes priser.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv nu til, at regeringen griber ind. Og det mest oplagte er ifølge chefkonsulent Marie Louise Thorstensen at sænke afgiften.

- Det mest effektive redskab til at komme den illegale handel til livs er at gribe fat om nældens rod og sænke det høje danske afgiftsniveau.

- Det fjerner både incitamentet til at handle med illegalt indførte varer og styrker de lovlydige virksomheders retfærdighedsfølelse og konkurrenceevne, siger Marie Louise Thorstensen i en pressemeddelelse.

Men ud over en afgiftslettelse foreslår interesseorganisationen også, at man forstærker indsatsen mod svindlerne.

Et middel kunne være at hæve bødestørrelserne, der har været uændret i længere tid. Og så vil øget kontrol formentlig også have en effekt, mener Marie Louise Thorstensen.

- Kombinationen af høje danske afgifter og små bøder har skabt et marked for illegal handel med nydelsesmidler. Vil man fra politisk hold ikke sænke afgifterne tilstrækkeligt, er det nødvendigt med konstant kontrol og højere bøder, siger hun.

Ifølge Skatteministeriets seneste opgørelse udgjorde den illegale handel med øl, sodavand, alkoholsodavand, cider, slik og chokolade 625 millioner kroner i 2013.

Det betyder ifølge Dansk Erhverv, at staten er gået glip af omkring 300 millioner kroner i moms og afgifter.