Udbryderabe er stadig på flugt - bliver nok skudt

Tre gange har skytte Torben Larsen set berberaben, som lørdag blev efterlyst efter at være stukket af fra Blåvand Zoo i Vestjylland.

Men det er endnu ikke lykkedes at fange den - og skyde den, så den dør. For det bliver formentlig dens skæbne. Død ved skud.

- Selv om vi skulle være heldige at fange ham, så er det ikke sikkert, at han bliver accepteret i flokken. Det kan være, at han er blevet aktivt udstødt, og så får han ikke lov til at komme ind i flokken.

- Og så er vi tvunget til at aflive ham bagefter. Så uanset situationen ender det givetvis med en aflivning, siger Torben Larsen.

Aben er nemlig flygtet fra sit bur, hvor den holder til sammen med ti andre aber, fordi den har været oppe at slås med nogle hanner om nogle hunner.

- Der er to hunner i brunst, og så har tre hanner haft noget, de skulle afgøre. Når taberen er blevet fundet, så stiger de andre på, og det er jo skidt i en indhegning, hvor man ikke kan slippe løs.

- Han har været så presset, at han har valgt at forcere stødhegnet. Det har været det mindste af alle onder. Vil jeg væk, eller vil jeg dø?

Og det kan være for farligt blot at bedøve aben, siger Torben Larsen.

- Der kan i bedste fald gå 10-15 minutter, før bedøvelsen virker, og så kan den blive aggressiv.

Dog skal de lokale ikke være bange for at møde aben, for den er ellers ikke aggressiv.

- Aberne går i et anlæg, som publikum kan gå ind i, og på den vis er den vant til mennesker. Mennesker kan komme tæt på dem, uden at de føler sig truet.

- Som det er nu, så når man slet ikke til den, før den hurtigt vil løbe væk, siger han.

Men aben har det formentlig fint lige nu, da den er altædende og derfor ikke sulten, og da dens art kommer fra Marokko, har den tyk pels, og derfor kommer den ikke til at fryse.

Det er ikke første gang, at en abe slipper væk fra den zoologiske have. Også i efteråret 2013 slap en berberabe ud af sit bur i Blåvand.

Den blev dengang døbt Peter Pedal af de lokale medier, men det er ikke den samme abe, forsikrer Torben Larsen. Og denne abe har ikke noget navn.

- Vi vil gerne undgå personificeringen. Det hører ingen steder hjemme. Det er ikke et menneske - det er dyr.

Torben Larsen fortæller, at de lokale har været flittige til at tage kontakt til den zoologiske have, hvis de har set aben. Men mandag har telefonen stået stille.

- Telefonen ringer formentlig, når de begynder at vende tilbage fra arbejde.

Og så er Torben Larsen klar.