Kinas præsident vil holde fredstale om Ukraine

Den kinesiske leder, Xi Jinping, vil holde en fredstale på årsdag for Ruslands invasion den 24. februar.

Kinas præsident, Xi Jinping, vil holde en fredstale på årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine næste fredag - den 24. februar.

Det siger Italiens udenrigsminister, Antonio Tajani, som har fået oplysningerne bekræftet af sin kinesiske kollega, Wang Yi, som leder udenrigsafdelingen i det kinesiske kommunistpartis styrende politbureau.

- Wang Yi har fortalt mig, at Xi vil holde en fredstale på årsdagen for invasionen af Ukraine den 24. februar, siger Antonio Tajani til italienske radio efter et møde med den kinesiske topdiplomat i Rom.

Kinas leder har ikke taget afstand fra Ruslands invasion af Ukraine. Præsident Xi har opfordret til forhandlinger og understreget over for præsident Vladimir Putin, at kommende Ukraine-forhandlinger ikke kan undgå at blive vanskelige.

Kinas udenrigsminister var i Rom for at drøfte Beijings omstridte " Belt and Road-initiativ", der også omtales som den "nye silkevej".

Italien er under kritik fra andre EU lande for dets planer om at samarbejde med kineserne om det store projekt, som går ud på at styrke Kinas økonomiske strategiske muligheder i blandt andet Afrika, Asien og Europa.

Italien var i 2019 det første industriland, som skrev under på at indgå i det store kinesiske projekt,

Talani har svaret henholdende på spørgsmål om, hvor langt samarbejdet er nået.

- Den italienske regering er ved at tage stilling til sagen på "et passende tidspunkt", siger han.

Det kinesiske projekt er ofte blevet beskyldt for være en skjult "gældsfælde", som skal hjælpe kinesiske selskaber under dække af at skabe udvikling i andre lande.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har sagt, at fattige lande i blandt andet Afrika har brug for "bedre tilbud end kinesiske investeringer".

Vestens ledere lancerede sidste år et kæmpe investeringsprojekt, der skal være modvægt til Kinas " Belt and Road-initiativ" og bremse Kinas voksende indflydelse i udviklingslandene.

/ritzau/Reuters

Foto: Eduardo Munoz/Reuters