Utilslørede fotografier på Gl. Holtegaard

Lige på og fokuseret, sanseligt og nærværende. Det er nogle af de begreber, som bruges til at beskrive Imogen Cunninghams værker. Med blomsterknopper, Hollywood-stjerner, nøgne kroppe og svævende dansere udvikler den amerikanske kvindelige fotograf, Imogen Cunningham, nemlig fotografiet til en selvstændig kunstnerisk udtryksform.

Fredag den 22. januar åbner Gl. Holtegaard for den nye udstilling 'Utilsløret', og ifølge Gl. Holtegaard er mødet med Imogen Cunninghams (1883 - 1976) fotografi et møde med epokegørende forandringer i foto- og kunsthistorien i begyndelsen af det 20. århundrede. Tiden præges af eksperimenter, og Cunningham undersøger fotografiets tekniske egenskaber og nye æstetiske muligheder. Med stor gennemslagskraft og en distinkt kunstnerisk vision bringer Cunningham os i nær kontakt med motivet, i en grad, som ser vi det for første gang, utilsløret.

Imogen Cunningham flytter fotomediet væk fra pictoralismens efterligninger af malerkunsten og poesiens virkemidler, som var dominerende i 1910'erne og ind i et nyt fotografisk udtryk med dynamiske kompositioner, markante beskæringer, dramatiske kontraster og stor dybdeskarphed.

Med en stærk kunstnerisk vision og progressive holdninger til livet sætter hun nye dagsordner både som kvinde, fotograf og kunstner. Hun dedikerer sit liv og karriere til at udforske fotografiet. Hun går målrettet efter en kunstnerisk karriere, specialiserer sig i fotokemi og åbner tidligt sit eget fotostudie. Hun rejser til Europa, og i USA stifter hun bekendtskab med og fotograferer mange af avantgardens banebrydende kunstnere.

Tiden som småbørnsmor bruger hun til at udvikle sin teknik og metode ved at rette sin linse mod de nære motiver - som agaver og magnoliablomster i baghaven. De botaniske studier bliver Cunninghams mest ikoniske og de kendetegner en modernistisk æstetik og sensibilitet drænet for romantisk betydning.

Udstillingen præsenteres i samarbejde med The Imogen Cunningham Trust og Meg Partridge og viser 95 værker fra begyndelsen af 1920'erne - slutningen af 1960'erne, samt den oscarnominerede dokumentarfilm Portrait of Imogen af Meg Partridge.

/adk

Udstillingsperiode: 22. januar - 10. april 2016

Åbningstider: Tirs-sønd kl. 12-17, torsdag kl. 12-20