Sjællænderne har verdensrekord i vind-strøm

Et stormfuldt efterår og december har bidraget stærkt til, at 370.000 sjællandske elkunder sidste år fik mere vindenergi ud af stikkontakterne end i resten af Danmark og verden for den sags skyld. Det skriver Sjællandske.

Ifølge SEAS-NVE slog selskabets havvindmøllepark Rødsand 2 nemlig alle rekorder i det forgangne år og producerede 860 Gigawatt-timer strøm. Det svarer til lige over 50 procent af den strøm, der kommer ud af stikkontakterne hos selskabets 370.000 sjællandske privatkunder.

Det betyder, at de sjællandske elkunder i princippet er de første, der når den politiske målsætning om, at 50 procent af al strøm i 2020 skal komme fra vind. På landsplan leverede vindmøller hvad der svarer til 42 procent af danskernes elforbrug, hvilket er verdensrekord.

At de sjællandske elkunder landede på et endnu højere resultat skyldes ifølge SEAS-NVE især, at Rødsand 2 alene i december producerede 117,23 gigawatt-timer strøm. En anden årsag er, at parken er en af verdens mest driftssikre og dermed effektive havvindmølleparker.

- Alle parkens 90 møller har en såkaldt oppetid på næsten 99 procent. Det vil sige at de producerer ren grøn energi i 99 procent af årets 8760 timer og dermed giver kunderne meget høj grøn forsyningssikkerhed, lyder det fra Jesper Hjulmand, administrerende direktør i SEAS-NVE.

Selskabet købte 80 procent af aktierne i Rødsand 2 fra det tyske selskab E.ON i 2013 for 2,8 milliarder kroner.

Parken er lige nu verdens tredjestørste havvindmøllepark, der om få vil blive overhalet af blandt andre havvindmølleparken på Kriegers Flak i Østersøen.