Gamle posthus kunne blive museum

Af Gerry Dinnage, Kalvehavevej 11, Gilleleje

fremtid: I 2015 vandt Gilleleje "Årets ferieby" i Danmark. Det er flot, og det vil vi gerne gentage i fremtiden. Vi må fortsat være visionære omkring vores by, hvis vi skal beholde denne flotte titel og gøre det endnu mere spændende at være turist i dette historiske fiskerleje. Når Pyramiden bliver solgt, så bliver hoveddelen af Gilleleje Museum hjemløs. Det er meget trist i en by med sådan en fantastisk historie at fortælle. Det står med store bogstaver på Kulturhavns banner, ved kanalen, at der kommer et "MUSEUM" sammen med biograf, bibliotek, kulturhus osv. Men læser man på kulturhavnens hjemmesiden er museum ikke nævnt.

Så hvad med museet? I Pyramiden hvor det ligger nu, får det ca. 3000 besøgende om året. Pyramiden ligger lidt for langt ude af byen, til at være en del af turistmekkaet. Det er ingen hemmelighed at havnen er Gillelejes hjerte og en stor turistattraktion. Jeg er aktiv medlem af udstillingsgruppen "Kunst i Fileten" på havnen. En sommerudstilling med kunst og livemusik. Vi får mellem 25.000-30.000 besøgende hver sommer, i en periode på seks uger. Hvorfor? Beliggenheden! Stort set alle turister der nyder en tur på havnen kommer forbi udstillingen med en is i hånden. Det er meget sjældent, at lokalet er tomt for besøgende. Det er en fornøjelse at sige velkomme til og sludre med så mange mennesker fra nær og fjern. Faktisk fra hele verden.

Nu kommer Kulturhavnen i centrum af Gilleleje, med mange nye spændende tilbud, der gør det endnu mere interessant at være turist og borger i Gilleleje. Men stadigvæk er der intet nyt hjem til museet, og nu kommer jeg til sagen. Jeg foreslår at museet skal genhuses i det gamle posthus. Det er det perfekte sted. Det er en smuk gammel bygning, meget synlig og lige ved indgang til Gilleleje centrum og Kulturhavnen. Museet i Det Gamle Posthus vil få mange flere besøgende,end der hvor det ligger i dag og selve bygningen inviterer til at skabe et større og mere omfattende museum, der vil bidrage til at tiltrække endnu flere gæster til byen.

Bygningen skal selvfølgelig istandsættes, men det er en investering i Gillelejes fremtid. De mange gæster, der betaler for indgang til museet og besøger resten af byen og havnen, kommer til at gavne hele byens økonomi. I øvrigt synes jeg, at Pyramiden/Det Gamle Rådhus kunne være en fantastisk vandrehjem.

Jeg glæder mig til at opleve, hvad Kulturhavnen bliver til og synes det er et spændende projekt. Jeg håber virkelig, at de kulturelle aktiviteter kommer til at gavne byen, glæde de mange turister der kommer på besøg og bidrag til at Gilleleje vinder "Årets ferie by" år efter år.