Arvinger må ikke rive bevaringsværdigt hus ned

Bevaringsværdigt. Det mærke har arkitekten Harald Plums hus på Kong Valdemarsvej i Holte fået, og på et udvalgsmøde i sidste uge besluttede Byplanudvalget, at huset derfor ikke må rives ned. Det har arvingerne til Harald Plum, med sønnen Simon Plum i spidsen, ellers anmodet udvalget om lov til.

- Det er et meget tidstypisk hus, som vi mener repræsenterer nogle værdier og noget af den gode arkitektur, som vi bruger ret mange ressourcer på at bevare i Rudersdal Kommune, siger formanden for udvalget, Axel Bredsdorff (LL), som oplyser, at det var et enigt udvalg, der gik imod nedrivningen.

Nedrivningsforbuddet gælder et år, som kommunen nu kan bruge på at udarbejde en lokalplan, der sikrer bygningens bevaring. Huset har en såkaldt SAVE-værdi 3 (Survey of Architectural Values in the Environment), hvilket er i den høje ende af skalaen, som går fra 1-9. 1-3 betyder høj bevaringsværdi. Af sagsfremstillingen fremgår det, at huset har været til salg siden juli sidste år, og at familien Plum har svært ved at komme af med huset. Derfor ærgrer Harald Plums søn, Simon Plum, sig også over udvalgets beslutning.

- Jeg er i princippet enig i indsigelserne i forhold til at rive huset ned, men problemet er, at hvis nutidens købere ikke kan se muligheden i huset, bliver det jo vanskeligt at sælge. Vi håber, at der kommer nogen fra den kreative klasse, der kan se potentialet i ejendommen, siger Simon Plum, som oplyser, at arvingerne ikke selv har de økonomiske midler til at beholde huset.

Det fremgår af sagsfremstillingen, at mindst én køber, Lasse Garby fra Holte, har været interesseret i ejendommen, men interessen forudsætter ifølge Lasse Garbys høringssvar, at huset må rives ned.

»Når man vurderer den faktiske tilstand for ejendommen, er det meget vanskeligt at forstå, at denne ejendom fortsat skal være bevaringsværdig, og ikke i stedet godkendes til nedrivning«, skriver Lasse Garby til udvalget den 22. december sidste år. Han henviser ydermere til planlovens paragraf 49, hvor »ejeren kan forlange ejendommen overtaget mod erstatning af Rudersdal Kommune«, hvis de afviser ansøgningen om nedrivning.

Axel Bredsdorff tvivler dog på, at paragraf 49 kan bruges i sagen.

- Det er en meget svær bevisbyrde at løfte for ejeren, og nu er han jo altså heller ikke ejer men kun potentiel køber. Og ejeren skal bevise, at vi gør ejendommen umulig at sælge ved at afvise nedrivningen, og det er meget svært at løfte, siger Axel Bredsdorff.

I tilfælde af forbud mod nedrivning har Simon Plum bedt kommunen om at få nedsat »udgifterne til grundskyld og renovation«. Men det er ifølge Axel Bredsdorff ulovligt.

- Hvis man skal være lidt rå, kan man sige, at der i virkeligheden kun er én ting, man kan gøre for at gøre ejendommen mere attraktiv, og det er at sætte en lavere salgspris. Så jeg synes, at de skal væbne sig lidt med tålmodighed og overveje, om det er den rigtige pris, siger Axel Bredsdorff.

Ejendommen er til salg hos Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen i Holte, hvor den i skrivende stund koster 6.250.000 kroner. Hvis man er interesseret i huset er der åbent hus på Kong Valdemarsvej 19 søndag den 23. janauar.