Lyt og forstå hinanden

Tørslev På fodbold-sprog vil man sige, at modstanderen går mere efter manden end bolden. Og det er faktisk det, der er hele essensen med den nye bog "Du, Dem og Stråmanden", som den lokale forfatter fra Tørslev Søren Weimann har skrevet. Den handler om, hvordan vi debattere, taler, lytter og forstår hinanden i dagens Danmark.

"Der er to ting, der er galt efter min mening. Det første er den tilsvining af folk, som vi ser igen og igen af folk, som ikke mener det samme, som den person, der tilsviner. Det er nok ikke den værste ting, fordi vi kan stadig tage afstand til tilsviningen. Det, der er værre, er, at vi skyder argumenter i skoen på hinanden, og diskuterer med hinanden uden at forsøge at forstå, hvad hinanden mener, og dermed, hvorfor vi siger, som vi siger," siger Søren Weimann, og giver et eksempel på, hvad han mener:

"I forbindelse med overgrebene i Köln nytårsaften, ser vi nu feminister, der kalder højrefløjen for racister, som har ignoreret den slags overgreb på kvinder, indtil det nu handler om muslimer. Samtidig er der folk på højrefløjen, der latterliggør feministerne, og skyder dem i skoene, at de bruger enhver lejlighed til at udgyde deres mandehad, og i øvrigt er totalt blinde for de problemer, der følger med kulturforskelle," siger Søren Weimann og tilføjer, at man for eksempel også ser det på venstre- og højrefløjen i dansk politik. Her forsøger de to fløje ikke at forstå hinandens argumenter og dermed lytte til debatten. Man kommer bare med sine påstande.

Bogen er fiksion hele vejen igennem, men selvfølgelig præget af den verden vi lever i. Den fortæller historien om en broget nutid, der kan udvikle sig til borgerkrigslignende tilstande, som i historien får sit dramatiske højdepunkt i Hornsherred og Nordskoven.

"Du, Dem og Stråmanden" handler en debatkultur, der kører i grøften. Bogens første del kulminerer i en konflikt mellem muslimer og danske nationalister, og inden længe forskanser danskerne sig i en lang række grupperinger, der bliver mere og mere ekstreme. Det er blandt andet ateister, nationalister, ultraliberalister, socialister og dyreværnsforkæmpere, som kommer i større og større konflikt med hinanden.

"Denne udvikling af vores samfund ser jeg ikke på som den mest realistiske, men bestemt heller ikke den mest urealistiske, hvis vi fortsætter med at debattere som i dag og ikke stopper op og tænker over, hvad der bliver sagt," siger Søren Weimann.

Efter Søren Weimann's mening er der mange grunde til, at debatkulturen har udviklet sig til at være rå og destruktiv.

"Den vigtigste årsag er nok de sociale medier som for eksempel Facebook. Det er blevet til et sted, hvor du kan "udstille" din mening. Det er egentligt sjældent i opslaget, som en person skriver, hvor du finder den dårlige debat. Det er mere i tråden til opslaget. Det er her, at man vil demonstrere, at man mener noget andet, og hvor man ikke forsøger at forstå det den anden mener og tænker. Man vil bare vise sin holdning, så andre kan beskue den," forklarer Søren Weimann.

"Hvis vi blive ved på denne her måde, ja så kommer vi længere og længere væk fra hinanden. I min bog stiller jeg det på spidsen, hvor det hele udvikler sig fatalt. Men hvis vi ikke forsøger at forstå hinanden, ja så bliver vi mere og mere grupperet også i Danmark. På Facebook er det for mange sådan, at man følger dem, man er enige med, og bliver dermed hele tiden bekræftet i, at man har ret," siger Søren Weimann

"Hvis vi skal ændre denne udvikling i debatkulturen, så mener jeg, at vi skal gøre to ting. Det første er, at vi skal huske at debattere det, som folk siger og gør, og ikke hvem, vi tror, de er og gør. Den anden ting er, at vi alle skal gøre et reelt forsøg på at forstå hinandens holdninger, og hvad der lægger til grund for holdningen, "slutter Søren Weimann.

Bogen "Du, Dem og Stråmanden" kan købes på Saxo.com og meget snart blandt andet i Thinghøj Boghandel i Frederikssund.