Iran og USA udveksler fanger

USA og Iran har indgået en aftale, der betyder friheden for en stribe fanger.

Iran har frigivet fire iransk-amerikanere som følge af aftalen - og yderligere en amerikaner uden for aftalen - mens USA frigiver syv iranere fra amerikanske fængsler og frafalder sigtelserne mod en række andre.

Ifølge Irans FN-ambassadør er det Schweiz, der har været mægler i arbejdet med at få aftalen på plads.

De syv, som USA frigiver, er Nader Modanlo, Bahram Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Nima Golestaneh og Ali Sabouni.

Reuters skriver, at USA har givet iranerne amnesti. De var fængslet i forbindelse med sager om eksport af ulovligt materiale til Iran.

USA har også frafaldet sigtelser mod 14 andre iranere som følge af aftalen. USA kræver ikke længere disse 14 udleveret fra Iran.

Iran frigiver så fire iransk-amerikanere, der ifølge en amerikansk embedsmand ikke har forladt Teheran endnu.

Det drejer sig om Jason Rezaian, korrespondent i Iran for den amerikanske avis The Washington Post. Han er idømt en fængselsstraf efter en anklage om spionage.

Desuden er det præsten Saeed Abedini, der var fængslet i tre år for at underminere Irans sikkerhed, samt Amir Hekmati, tidligere marineinfanterist, som afsonede en straf på ti års fængsel for samarbejde med fjendtlige regeringer.

Sidste mand angives at være Nosratollah Khosravi, som nyhedsbureauerne ikke umiddelbart har nogen nærmere oplysninger om.

En amerikansk embedsmand siger, at Iran har frigivet endnu en amerikaner, nemlig studenten Mattheew Trevithick, men det er ikke klart, hvornår han er sat fri eller hvorfor.

Der har været spekulationer om, at den iransk-amerikanske forretningsmand Siamak Namazi, der blev anholdt i fjor, også bliver løsladt. En amerikansk embedsmand siger ifølge Reuters, at denne sag ikke er løst endnu.

Meldingerne om fangeudvekslingen kommer samtidig med, at Iran og stormagterne med USA i spidsen er ved at gennemføre den sidste del af en atomaftale, som blev indgået i fjor.

Den har til formål at sørge for, at det internationale samfund har hånd i hanke med Irans atomprogram, så landet ikke udvikler atomvåben.

Til gengæld ophæves en stribe internationale sanktioner mod Iran.

En amerikansk embedsmand siger lørdag til Reuters, at implementeringen af atomaftalen fortsætter, og at der kun udestår enkelte tekniske spørgsmål.