Indsats til millioner skal stoppe rotterne

Antallet af anmeldte rotter skal ned med hele 75 procent. Det er målet med en ny aftale om bekæmpelse af rotter, som Gribskov Kommune har indgået med virksomheden Wisecon-Anticimex, som ligger i Helsinge. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Til en pris på 5,6 millioner kroner skal i alt 1.000 intelligente rottefælder installeres i kloaksystemerne i Gribskov Kommune.

Langt størstedelen af de rotter, som borgere hvert år anmelder, er kommet op af kloakkerne.

- Udgifterne til reparation og renovering af kloaker og kloakrør koster millioner om året. Ved at investerer i bekæmpelsen af rotter får vi nedbragt de udgifter, siger borgmester Kim Valentin (V) til Frederiksborg Amts Avis.

De 1.000 fælder som skal installeres i Gribskovs kloakker, bekæmper rotterne uden brug af gift. I stedet spiddes rotterne. Det fortæller Peter Hohnen, udviklingsdirektør i Wisecon-Anticimex Innovation Center.

- Det er en mekanisk fælde, som med 14 spyd slår rotten ihjel, uden at den når at opdage det, siger han.

Når rotten kommer i nærheden af en fælde, bliver bevægelsen registreret af sensorer og piggene udløses. Herefter skylles rotten ud i kloakken og fælden er klar til næste rotte.

For at kunne placere fælderne mest effektivt sammenholder Wisecon data om borgeres anmeldelse af rotter med kort over kloaksystemerne.

- Så kan fælderne sættes der, hvor der på forhånd er det største behov, siger Peter Hohnen.

Han kalder projektet i Gribskov Kommune for det første af sin art.

- Det er første gang i verdenshistorien, at man laver så struktureret bekæmpelse af rotter, siger han.

Gribskov Kommune og Gribvand deler udgifterne til indsatsen.