Politisk helt ukorrekt sparebøsse

- Jeg er udmærket klar over, at den er politisk helt ukorrekt. Men den er også en spændende ting, som har en værdi. Og jeg har påtaget mig opgaven med at finde ud af sparebøssens rette værdi.

Sådan fortæller Hermann Hansen fra Spildopmagerne, som har fået den gamle og sjældne sparebøsse indleveret i en af Spildopmagernes containere på Langagervej i Kalundborg.

- Sparebøssen bliver ikke solgt på vores almindelige salgsaften. Det kan være, at den kommer på auktion, når vi har fået en vurdering, siger Hermann Hansen og oplyser, at Spildopmagerne lader overskuddet gå videre til velgørende formål.

Der findes et hav af Jolly Nigger-sparebøsser i støbejern, og den mest kendte model er udformet som en buste af en mand eller en kvinde. De ældste stammer fra 1880, og på de nyeste er malingen knapt tør endnu. De nye kan købes fra under 300 kroner, mens de gamle kan koste 1000-1500 kroner eller mere.

Den sparebøssemodel, som Spildopmagerne har modtaget, er mere sjælden end Jolly Nigger-busten, afslører en billedsøgning på nettet.

- Der er desværre ikke et tydeligt stempel med oplysninger på hverken figuren eller det grønne skur, som sparebøsse-figuren står inde i, nævner Hermann Hansen. Han hører gerne fra Jolly Nigger sparebøsse-­kendere, som kan fortælle om værdien af den specielle sparebøsse, hvor figuren laver en salto, når man har kastet en mønt i og trækker i et lille håndtag.

Hermann Hansen siger også, at sparebøssen er med til at understrege, at man kan finde næsten alt hos Spildopmagerne i Kalundborg.