Politiet optrevler ung gadebande i København

Politiet mistænker en gruppe på 13 meget unge mennesker for at stå bag en række gaderøverier og voldelige overfald i Indre By i København.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Hovedparten, nemlig de ti, er 12-14 år og altså under den kriminelle lavalder og kan derfor ikke strafforfølges. Deres sager behandles nu af de sociale myndigheder.

De sidste tre er over 15 år. De er sigtet for gaderøveri og vold.

En 18-årig, der også er sigtet i sagen, sidder allerede varetægtsfængslet i en anden sag, og en 15-årig er blevet fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Dommervagt, hvor en dommer varetægtsfængslede ham i to uger.

Yderligere en 15-årig er sigtet, men her har anklagemyndigheden vurderet, at der ikke var basis for at kræve varetægtsfængsling.

Medlemmerne af gadebanden kommer fra København, Hvidovre og Gentofte.

- Mange af dem kommer oprindelig fra samme område, og de har tilsyneladende gennem en længere periode mødtes og turet rundt i byen, siger politikommissær Bjarke Dalsgaard Madsen.

Politiet slog til mod gruppen onsdag, hvor de forskellige medlemmer blev opsøgt i deres hjem eller skoler for at blive afhørt.

Der er i alt tretten sager, som de unge knyttes til.

Sagerne handler om røverier og vold. De unge har turet rundt i større grupper og udsat andre unge for vold og trusler, mens de har røvet deres værdier fra dem.

Der er benyttet knive, peberspray, slag og spark. I et enkelt tilfælde er et offer blevet brændt i ansigtet med en cigaret.

Politiet indledte efterforskningen i august, da det første røveri blev registreret, men trådene er for alvor blevet samlet de seneste fire uger, oplyser Bjarke Dalsgaard Madsen.

Sagerne menes at være tilstrækkeligt belyst til, at der kunne have været rejst tiltale, hvis de mistænkte var fyldt 15 år, hedder det i en pressemeddelelse fra politiet.

Flere af de unge har tilstået deres deltagelse i røverier, mens andre har nægtet at have deltaget eller har nægtet at udtale sig.

For de unge, der er under den kriminelle lavalder, sætte kommunerne nu ind med en social indsats. Den kan blandt andet bestå i samtaler med de unge og deres forældre.